review
Going Under
Conclusie
Going Under is een grappige roguelike dungeon-crawler waarbij je veel knipogen naar bestaande bedrijven voor je kiezen krijgt. Deze flauwe humor, gecombineerd met vrij vermakelijke gameplay zorgt ervoor dat het zeker leuk is om een paar uur te doen, al voelt het wel snel repetitief aan, hoe meer je speelt.De meeste mensen zullen ooit in hun leven stage lopen bij een bedrijf en dat is ook het verhaal in Going Under. Daar ga je stage lopen bij een bedrijf dat drankjes maakt om de kneepjes van het vak te leren omtrent marketing. Dit bedrijf is opgekocht door een grote internetorganisatie dat lijkt op ’s werelds bekendste zoekmachine. Bij aankomst lijkt er een probleem te zijn, namelijk monsters die de boel op stelten zetten. Zoals vaak gebeurt, mag de stagiair dit oplossen, waardoor jij de diepten van de kelders onder het bedrijf mag ontdekken terwijl je monsters verslaat. Lees hier onze review van Going Under.
De flauwe humor van Going Under is meteen duidelijk door de mate hoe de personages spreken over stagelopen en internetbedrijven. De game neemt zichzelf niet heel serieus, waardoor het een luchtige sfeer is gedurende het spel. De kerkers die onder het bedrijf zitten, zijn geïnspireerd door allerlei moderne bekende mediabedrijven en apps zoals Tinder, Bitcoins, LinkedIn, Whatsapp en meer.
In elke kerker werkt de gameplay hetzelfde, namelijk dat je kamer na kamer monsters afmaakt met de voorwerpen die je in het level vindt. Zo kun je toetsenborden, potloden, whiteboard markers en meer voorwerpen gebruiken tegen de vijanden. Elk wapen heeft een bepaalde aanvalskracht en zal na variërend gebruik breken. Zo probeer je steeds een aantal wapens bij je te hebben om schade te kunnen aanrichten.
Naast deze wapens kun je ook upgrades vinden die permanent zijn gedurende dat potje. Denk daarbij aan sterkere armen zodat je meer schade aanricht, maar ook aan de mogelijkheid dat vijanden af en toe in de brand vliegen als je op ze focust. Deze vind je op meerdere plekken tijdens je potje, maar kun je ook kopen in de winkeltjes tijdens de levels. Naarmate je meer ontdekt, speel je ook meer upgrades vrij die je tegen kunt komen. Later krijg je ook de mogelijkheid om apps te gebruiken die eenmalig jou helpen. Denk daarbij aan oproepbare hulpjes, overzicht van het level waar je nu bent of vernietigende berichtjes die schade aanrichten.
Going Under is een leuke game om te spelen, maar wordt wel enigszins repetitief zodra je dezelfde kerker meerdere malen achter elkaar moet doen om verder te komen. Je krijgt namelijk opdrachten van je collega’s om te doen in de kerkers, waardoor je meer voordelen krijgt voor de volgende potjes. Hierdoor voelt het spelen van levels soms als een vervelend klusje, omdat je in het derde level van een kerker bijvoorbeeld een bepaald wezen moet doden voordat je hier iets voor verdient. In het begin kun je namelijk maar een of twee kerkers spelen, waardoor je snel dezelfde gevechten beleeft met enigszins dezelfde power-ups voordat je meer variatie krijgt.
Uiteindelijk is Going Under een leuke roguelike dungeon-crawler voor tussendoor vanwege de luchtige en humoristische sfeer en vermakelijke gameplay. Het kan soms vrij repetitief zijn en mist een bepaalde diepgang, maar door veel herkenbare onderdelen speelt het wel lekker weg. Leuk om dus een paar middagen te spelen, maar door het beperkte aantal kerkers blijft het niet interessant genoeg om langere tijd te blijven doen.
Going Under is voor deze review gespeeld op een Nintendo Switch. Het spel is ook verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.