Doorgaan naar artikel
LEGO Nintendo Entertainment System – Een grote portie nostalgie
Jeffry van Geel
Jeffry van Geel
Eigenaar / PR / Sales / Community-manager
Profiel

Nog niet zo heel lang geleden zijn we aan de slag geweest met de LEGO Super Mario-reeks. We lieten toen al weten dat we de set een succes vonden, maar wel vooral geschikt voor kinderen. Naast de Mario-reeks is er nog een LEGO Nintendo product verschenen. Namelijk de LEGO Nintendo Entertainment System. De vraag is of Nintendo en LEGO een slimme zet zetten met deze set, of dat het net een stap te ver gaat?

Johans Hardwarehub is een rubriek waarin we wekelijks de leukste en meest opvallende gadgets en hardware bespreken. Deze week gaat het over de Ghost Pacer-bril

De set bestaat uit twee onderdelen en je bent vrij om zelf te beginnen met wat je wilt. Wij hebben ervoor gekozen om eerst de NES te bouwen en daarna pas de televisie. We hebben daar dan ook geen spijt van en zouden dit eigenlijk iedereen willen aanraden. Aangezien de tv beelden afspeelt uit Super Mario Bros., voelt het logischer dat je hiervoor ook de NES nodig hebt.

Om LEGO goed te kunnen beoordelen zijn er wat ons betreft een aantal zaken waarop we moeten letten. Natuurlijk de prijs- / blokjes-verhouding, de afwisseling in het bouwen, de moeilijkheid en het eindproduct. Om te beginnen bij de prijs- / blokjes-verhouding kunnen we zeggen dat deze redelijk gemiddeld ligt als het aankomt op grote LEGO-sets. Je koopt de NES (alleen verkrijgbaar via LEGO zelf) voor €229,- euro en je krijgt er ruim 2600 blokjes voor. Dat is ongeveer 8 cent per blokje. De LEGO Diagon Alley, die net is verschenen, kost 7 cent per blokje terwijl de Millennium Falcon 11 cent per blokje kost.

De afwisseling in de NES is voldoende aanwezig, behalve eigenlijk richting het einde van de televisie. Terwijl je bezig bent met de NES zelf en steeds meer richting het frame aan de buitenkant gaat, wat je pas aan het einde bouwt, heb je echt het gevoel te werken aan een klassiek apparaat. Ook het bouwen van het level voelt echt als een beloning. Voor je het level kunt bouwen, moet je namelijk het frame maken waarop deze ronddraait. Dat voelt helaas wat saai en repetitief. Gelukkig ben je hier niet heel lang mee bezig (kost wel aardig wat blokjes).

De moeilijkheid van de NES is gemiddeld te noemen. Alhoewel de set geschikt is voor 18+, zijn er momenten waarop je je afvraagt of dit wel gegrond is. Toch zitten er vooral in de televisie wel een hoop mechanieken die deze leeftijdswaardering terecht maken, hoewel misschien 16+ een betere indicatie was geweest.

Het eindproduct is bij de LEGO Nintendo Entertainment System zeker het belangrijkste. De NES en de televisie zien er levensecht uit en zodra je het level op de televisie afspeelt komen die nostalgische gevoelens nog sterker terug. Je kunt dit gevoel overigens nog iets sterker maken. Wanneer je de LEGO Super Mario-set hebt en Mario bovenop de televisie zet, speelt hij het muziekje af uit het level dat je ziet. Tevens maakt hij geluidjes die corresponderen met de acties die Mario ook op de televisie doet. Zoals het pakken van een muntjes, het verslaan van een Goomba of het hebben van een sterretje.

Deze bijzondere set laat liefhebbers van LEGO die tevens gamers uit het 8-bit-tijdperk zijn op een unieke manier hun twee hobbies combineren. Alhoewel het natuurlijk vooral een LEGO-set is, kunnen gamers toch flink wat nostalgie ophalen. Vooral het bouwen van de NES zelf en het level voor op de televisie zijn echt momenten die een bouwer nooit meer zal vergeten.