Doorgaan naar artikel
Artisjokken
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Conclusie

In het begin is Artisjokken even inkomen vanwege de vele verschillende groente met elk hun eigen nut, waardoor je vooral wat uitprobeert. Maar eenmaal op gang, zit er flink wat diepgang in dit kaartspel, waardoor het aftroeven van je tegenstanders, beurten vooruit plannen en tactische keuzes voor een leuk en vlot kaartspel met een dosis spanning zorgen.

In het kaartspel Artisjokken is jouw tuin bevuild door deze lastige groente. Het is dus ook aan jou om deze kwijt te raken en dat kan door andere groente toe te voegen aan je hand. Elke groente heeft namelijk zijn eigen nut waarmee je jezelf kunt helpen door artisjokken te verwijderen of anderen lastig te vallen. Lees hier of we groene vingers hebben gekregen van dit kaartspel.

Artisjokken Foto: Joost Klein Middelink

Je wint Artisjokken als je nieuwe kaarten in je hand pakt aan het einde van je beurt en er geen artisjok meer tussen zit. Dit kun je bereiken door groente in te zetten die deze lastige groente verwijdert of deze uit te wisselen met je tegenstanders. Je pakt elke ronde een nieuwe kaart, speelt zoveel groentes als je wil en kan, legt je hand af en pakt nieuwe kaarten. Elke groente heeft een voorwaarde om gespeeld te worden, waardoor je niet lukraak kaarten kunt inzetten. De broccoli kan bijvoorbeeld een artisjok weghalen, maar alleen als je er minimaal drie in je hand hebt, de ui verwijdert een artisjok, maar daarna krijgt een tegenstander deze ui, enzovoort. Soms zal je dus in je beurt keuzes moeten maken qua in te zetten groente om een zo gunstig resultaat te krijgen. Sommige kaarten zorgen er juist voor dat je meer kaarten op je trekstapel mag leggen, zodat je een hogere kans hebt om minder artisjokken tegen te komen.

Het leuke aan Artisjokken is dat elke tactiek zijn eigen voordeel en nadeel heeft. Het ene potje waren we snel onze artisjokken kwijt, maar duurde het even voor we een nieuwe volle hand hadden zonder artisjok. Tijdens het andere potje hadden we juist zoveel nieuwe groente geoogst dat de kans op een artisjok pakken steeds kleiner en kleiner werd. Het nadeel was echter dat we lastiger onze artisjokken kwijt konden raken, maar wel meer acties konden uitvoeren. Je zult soms risico’s moeten durven nemen in de hoop dat je de beurt erna een gunstigere hand krijgt.

Artisjokken Foto: Joost Klein Middelink

Zo duren potjes de ene keer lang en de andere keer kort. Omdat er ook een hoop geluk bij zit, aangezien je slechts kunt beïnvloeden wat je nieuwe hand is en nooit zeker bent wat de vijf kaarten worden die je pakt, kan het spel zomaar voorbij zijn als er genoeg artisjokken zijn weggehaald. Doordat dit niet al te makkelijk is, begint het spel vrij rustig, maar kan het op het einde flink spannend worden voor alle spelers op elk moment dat er nieuwe kaarten worden gepakt, want je weet nooit of de speler zal winnen of niet. Zodoende weet dit kaartspel de spanning goed op te bouwen tot het moment van de overwinning.

Artisjokken is daardoor perfect voor een snel potje mits je het al eens hebt gespeeld, aangezien alle regels omtrent de groente even wennen zijn. De eerste paar potjes zal het veel lezen zijn en bedenken welke keuzes het meest praktisch zijn, maar eenmaal gewend aan de verschillende groente en hun krachten, speelt het heerlijk weg met intense spanning.