Doorgaan naar artikel
Sony Xperia X1 II
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Conclusie

De Sony Xperia X1 II is een high-end smartphone en dat is ook duidelijk merkbaar. De stevige bouwkwaliteit en flinke hardwarespecificaties zorgen voor een lekker snelle smartphone en zit boordevol functies. De fotoliefhebbers kunnen in ieder geval hun vingers aflikken bij de uitgebreide professionele instelmogelijkheden van de aanwezige camera's.

Na lang wachten is er dan eindelijk de opvolger van de Xperia X1, namelijk de Sony Xperia X1 II. Dit toestel is het vlaggenschip van Sony en moet hoge ogen gooien als het gaat om de camera.

Bij het openmaken van de doos treffen we een opvallend groot, maar smal toestel aan. Hierdoor oogt hij aan de ene kant groter dan veel andere grote smartphones zoals de iPhone 11 Pro Max of een Galaxy S20 Plus, maar aan de andere kant ook weer handzamer omdat ie wat smaller is. Verder treffen we een stroomadapter, kabel en oordopjes aan. Kortom de basisonderdelen bij vrijwel elke smartphone. Het toestel is in twee verschillende kleuren beschikbaar, namelijk paars en zwart. Dit is ook de uitvoering waar wij mee aan de slag mochten. Na het aanzetten doorlopen we eenvoudig de out-of-the-box-experience waarmee je door enkele vragen het hele toestel gebruiksklaar maakt. Daarna is de Xperia X1 II direct te gebruiken en is het ook meteen zichtbaar dat je te maken hebt met een high-end toestel. Sony heeft bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een 6,5-inch AMOLED-scherm met een 4K-resolutie van 3840×1640 pixels. Wat echter wel opvalt is dat de smartphone is voorzien van een verversing van 60Hz ten opzichte van de 90 of zelfs 120 Hz die in high-end concurrenten vaak wordt gebruikt. Hoewel dit niet voor iedereen merkbaar is, is het toch een vreemde keuze. Verder beschikt de telefoon over een Snapdragon 865-processor en 8GB werkgeheugen. Voor de opslag heb je 256GB tot je beschikking.

Sony Xperia X1 II

Laten we direct kijken naar het stukje waar Sony met de Xperia X1 II onderscheid wil maken ten opzichte van de concurrerende modellen, namelijk de camera. Niet alleen de camera’s, maar ook het gekozen ontwerp van het toestel is gericht op fotografie. Waar andere smartphones vaak een beeldverhouding hebben van bijvoorbeeld 16:9 of 19:9 is de X1 II voorzien van een 21:9-verhouding. Met deze verhouding komen foto’s namelijk beter tot hun recht. Aan de voorzijde treffen we één 8 megapixel selfiecamera aan, maar het grote geweld bevindt zich aan de achterzijde. Hier zijn namelijk drie lenzen aanwezig. Een hoofdlens met 12 megapixels, een telefotolens van 12 megapixels en een ultragroothoeklens van eveneens 12 megapixels. Daar bovenop zijn de camera’s voorzien van een 3D iTOF-sensor waarmee extreem snelle foto’s geschoten kunnen worden. Dit wordt onder andere gedaan door het gebruik van een dieptesensor waarmee signalen sneller opgevangen kunnen worden middels infraroodlicht.

Sony Xperia X1 II

Dit is vooral bij bewegende objecten van belang omdat het scherpstellen minder tijd in beslag neemt en je minder snel een wazige foto zult krijgen. Sony heeft ervoor gekozen om Zeiss T*-lenzen te gebruiken waarbij de verschillende lenzen een ander brandpuntafstand hebben. Dit in combinatie met de sluitertijd, geeft de gebruiker de mogelijkheid om op professionele manier de instellingen aan te passen en de foto te schieten zoals zij die graag willen. Het is overigens wel van belang om een beetje te weten hoe een witbalans en sluitertijd werkt, anders zal je regelmatig een onscherpe foto krijgen. Ook de camerasoftware zit boordevol opties om het maximale uit de camera’s te halen. Er zijn veel instelmogelijkheden waarmee je de echte fotograaf kunt uithangen. Dit is ideaal voor de liefhebbers die graag goede foto’s willen maken met een apparaat dat ze vrijwel altijd op zak hebben.

Sony Xperia X1 II

De Sony Xperia X1 II heeft ten opzichte van zijn voorganger wel een update gehad als we kijken naar de accuduur. Deze was namelijk niet zo heel fantastisch, maar bij dit nieuwe model is dit stukken beter en meer dan acceptabel. Zo gaat een volle accu zelfs bij intensief gebruik zeker een dag mee en dat is wel zo fijn. Middels de snellader wordt de accu lekker snel opgeladen en beschikt dit toestel over draadloos opladen, iets wat in het vorige model ontbrak. Een ander aandachtspunt waar ze bij Sony wel naar hadden mogen kijken is de vingerafdrukscanner. Deze is aan de zijkant van het toestel geplaatst wat wel bij meer smartphones het geval is. Alleen werkt de scanner niet altijd even goed. Het komt regelmatig voor dat je je vinger plaatst, maar dat hij niet goed wordt gelezen door de scanner. Dit kwam opvallend vaak voor, wat ook voor enige frustraties zorgde. Er zijn overigens ook periodes bij geweest dat hij vrijwel elke keer werkte. De Xperia X1 II heeft een flink prijskaartje van €1199,-. Hiermee valt hij in hetzelfde segment als de iPhone 11 Pro Max en de Samsung Galaxy S20 Plus. Qua specificaties doet de smartphone van Sony zeker niet onder ten opzichte van deze twee concurrenten, maar heeft helaas toch nog enkele tekortkomingen waardoor hij ietwat aan de dure kant lijkt te zijn.

Sony Xperia X1 II