review
Maneater
Conclusie
Maneater biedt veel plezier voor een aantal uren. Helaas is er niet heel veel diepgang in de missies te bekennen, waardoor het te snel eentonig wordt.Films over moordlustige haaien zijn erg populair, zo kent iedereen bijvoorbeeld Jaws wel. Verrassend genoeg zijn er niet zo heel veel games die draaien om haaien en al helemaal weinig waarin je als de haai speelt. Tripwire Interactive brengt hier met Maneater verandering in. Hierin ben jij de moordlustige haai met een jeugdtrauma die zich een weg werkt naar de top van de voedselketen. Wij gingen als haai aan de slag en zijn vrij tevreden.
Het verhaal is vrij simpel. Je begint namelijk als babyhaai, nadat je door een visser uit de baarmoeder van je moeder gesneden bent. Natuurlijk wil je wraak nemen op deze visser en eigenlijk wel op het gehele gemene mensenras. Helaas ben je nog maar een baby en zul je dus eerst moeten groeien, muteren, nieuwe gebieden ontdekken en je weg banen door de voedselketen. Het verhaal komt verder niet echt terug, maar door een aantal leuke personages, zit er toch wel wat verhaal in het spel, maar het is niet de reden dat je blijft spelen.
Dat doe je namelijk meer voor de gameplay. Het spelen als haai in Maneater gebeurt in de derde persoon, zodat je altijd in volle glorie ziet hoe je je prooi kapot scheurt. Dit begint met kleine vissen, maar al snel neem je het op tegen alligators en andere grote rivier- en zeebewoners. Je kunt hiervoor een aantal aanvallen gebruiken zoals natuurlijk bijten, maar ook je prooi rondslingeren of slaan met je staart is mogelijk. Hierdoor kun je wat leuke combo’s doen en gedurende de game speel je nog meer aanvallen vrij.
De progressie zit hem vooral in het groeien als haai. Gaandeweg evolueer je en word je ouder. Hierbij ontgrendel je dus nieuwe aanvallen, maar je kunt ook andere passieve bonussen vrijspelen. Dit loopt behoorlijk uiteen: denk aan een huid vol botten voor extra bescherming of een schaduwachtige staart waarmee je sneller kunt zwemmen. Je kunt uiteindelijk je staart, hoofd, lichaam, vinnen en tanden aanpassen en zo een haai creëren die perfect bij jouw speelstijl past. Dit is erg leuk gedaan en in combinatie met het fysiek groter worden als haai kun je goed zien hoe ver je staat in het spel.
Ondanks het plezier dat het haai zijn, zeker in het begin, brengt en de progressie-mogelijkheden, merkten we toch dat de lol er te snel af was. Dit komt vooral doordat je veelal hetzelfde aan het doen bent. Zo ben je het grootste deel van de tijd bezig met een bepaald aantal dieren afslachten of een net iets grotere en sterkere versie van een dier verslaan. De progressie gaat niet diep genoeg om dit minpunt op te heffen, waardoor we ons toch wel verveelden na een tijdje. Om toch op een positieve noot te eindigen, moeten we zeggen dat de omgevingen er erg mooi en gevarieerd uit zien. Van moerassen tot baaien, je merkt meteen als je in een ander gebied komt. Daarnaast is er een leuke verteller die je door het spel leidt, die ook een complimentje verdient door zijn leuke one-liners.
Maneater is het perfecte spel voor een aantal avonden plezier als moordlustige haai. Het is erg bevredigend steeds grotere en sterkere dieren af te maken. Daarnaast zien de omgevingen er leuk uit en houdt het progressiesysteem je even bezig. Helaas is de lol er wel te snel van af, wat vooral komt doordat de variatie in missies ontbreekt en het progressiesysteem niet diep genoeg gaat. Toch kunnen we dit spel zeker aanraden voor gamers die het wel zien zitten om een aantal uren de haai uit te hangen.
Voor deze review speelden we Maneater op pc. De game is verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc.