Doorgaan naar artikel
Project xCloud
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

Project xCloud is zeker niet perfect, maar het is een mooi begin. Ondersteuning voor laptop en tv zou het nog een stuk interessanter maken.

Streaming is de toekomst! We horen het al jaren, maar we zien nog niet echt een grote verschuiving. Sony begon een paar jaar geleden met PlayStation Now, een service die vooral bekend was vanwege de hoge prijs. Inmiddels kun je een abonnement afsluiten voor nog geen € 60,- per jaar en is het een stuk interessanter geworden. Ook Google is in de markt gestapt met Google Stadia, en hoewel het technisch allemaal erg goed in elkaar zit, weet het gamers nog niet echt te overtuigen. In 2018 maakte Microsoft bekend dat ook zij bezig waren met een streaming-service en bijna twee jaar later kunnen we er voor het eerst mee aan de slag. Wat is Project xCloud en is het interessant?

Anders dan Google Stadia, waar alle games draaien op pc’s, draait alles bij Project xCloud gewoon op een Xbox. Dit heeft als grote voordeel dat bijna alle spellen die uitgebracht zijn zonder enige extra moeite zullen werken. Het nadeel is natuurlijk dat een standaard Xbox One niet zo sterk is als de gemiddelde pc. Dat lijkt misschien niet zo heel erg, maar in de praktijk komt het er op neer dat de service behoorlijk lange laadtijden heeft. Dit valt zeker op als we het vergelijken met Google Stadia. Bij die laatste service is het starten van een spel klaar voordat je het door hebt. Toen wij even snel Halo: The Master Chief Collection wilde spelen, waren we bijna vijf minuten verder. Dit had deels ook te maken met het synchroniseren van de voortgang. Gamen op een telefoon zul je meestal doen omdat je even wat tijd overhebt en dat is op deze manier natuurlijk lastig.

Op dit moment krijg je bij Project xCloud toegang tot bijna honderd verschillende games, van shooters tot racegames. Het is eigenlijk een soort van Xbox Game Pass, maar dan in de cloud. Het is een groot voordeel ten opzichte van Google Stadia, waarbij je de echte leuke spellen gewoon moet kopen. Crackdown 3, Devil May Cry 5, Forza Horizon 4, Gears 5, Halo: The Master Chief Collection, het is maar een kleine greep uit de flinke collectie die te spelen is met Project xCloud.

Maar hoe goed werkt het nu eigenlijk? We kunnen niet anders concluderen dan dat het meestal goed werkt. Op de telefoon ziet het er grafisch best goed uit, maar op zo’n klein scherm hoeft de resolutie ook niet zo hoog te zijn. De compressie is soms best goed te zien, vooral wanneer de verbinding met de server wat minder is. Meestal gaat het niet ten koste van de frame rate, iets dat heel belangrijk is bij streamen. Tijdens een sessie Forza Motorsport 7, die bijna een uur heeft geduurd, waren er een of twee momenten waarop het beeld even bleef hangen. Het is iets waar elke streaming-service mee heeft te maken en waarschijnlijk ook de belangrijkste reden waarom streaming op dit moment gewoon nog niet zo populair is. Het is namelijk best hinderlijk bij een vecht- of racegame. Toch voelde bijna alle speelsessies die we hebben gehad goed aan. De besturing is redelijk responsief; natuurlijk is er wel enige vorm van vertraging op je input, maar het viel ons alleszins mee.

Microsoft wil Project xCloud voorlopig gaan aanbieden als extra service bij Xbox Game Pass. Het lijkt ons in ieder geval een zeer goed idee, zo kan iedereen een beetje wennen aan deze nieuwe manier van gamen en hebben ze de tijd om alle kinderziektes eruit te halen. Streaming is op dit moment gewoon nog geen echt alternatief voor een console of pc, maar best leuk en handig om af en toe te proberen. Ook zou het erg fijn zijn als het ook te spelen zou zijn op je laptop en uiteindelijk tv. De meeste telefoons zijn gewoon net iets te klein om er echt lekker op te gamen.

Project xCloud is zeker nog niet perfect in de huidige vorm, maar het begin is er. Het aanbod is lekker divers en over het algemeen werkt het redelijk tot goed. De lange laadtijden zijn wel vervelend, zeker als je Google Stadia gewend bent. Het zou ook mooi zijn als er op korte termijn ondersteuning komt voor de laptop en uiteindelijk de tv, want je merkt dat veel spellen niet gemaakt zijn voor zo’n klein schermpje.