Doorgaan naar artikel
Flotsam
Rutger Engel
Rutger Engel
Hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

Flotsam is erg vermakelijk. Het spel ziet er heerlijk kleurrijk uit en het is enorm ontspannend om je waterdorpje beetje bij beetje uit te breiden. Echter hadden we al vrij snel het idee wel klaar te zijn met onze nederzetting, dus we hopen dat er meer toegevoegd zal worden gedurende de Early Access.

Flotsam is de debuuttitel van Pajama Llama, een kleine studio uit Gent. Het spel is een zogeheten citybuilder, alleen bouw je nu een nederzetting op het open water! Wij zijn alvast aan de slag gegaan met de Early Access om te kijken hoe dit bevalt.

In Flotsam begin je met een kleine constructie op het open water. Vervolgens moet je mensen in de zee laten duiken om drijvende materialen op te vissen, zoals in eerste instantie plastic en hout. Dit kan je natuurlijk gebruiken om beetje bij beetje je nederzetting uit te breiden. Je kan beginnen met het maken van een kleine opslagplaats, vervolgens wat planken om op te lopen, een slaapplaats voor je inwoners en meer. Natuurlijk kan je dan ook steeds weer nieuwere dingen bouwen. Zo is de eerste keer dat je een bootje kan bouwen een zeer grote stap vooruit voor je beschaving, omdat het alles vele malen efficiënter maakt.

Zo bestaat Flotsam voornamelijk uit stappen zetten die je beschavinkje efficiënter maken. Je moet vissen vangen voor voedsel, maar je kan op een gegeven moment ook een visnet hangen uit je vlot, zodat je niet steeds mensen het water op hoeft te sturen. Vervolgens kan je een gebouw maken waar deze vis weer gekookt wordt, waardoor het de honger van je inwoners meer stilt. Ook kan je nieuwe technieken leren, waarmee je bijvoorbeeld grotere huizen kan bouwen. Helaas zijn de te ontdekken gebouwen allemaal wat simpel en is ook de manier waarop je ze leert vrij eendimensionaal. Ze zijn allemaal ook niet echt nodig, dus je gaat ze allemaal gewoon één voor één af totdat je alles hebt geleerd.

Je voelt je al vrij snel een beetje alsof je klaar bent in Flotsam; alsof je nederzetting op het water uitgebreid en efficiënt genoeg is dat er niet echt meer iets aangepast hoeft te worden. Dat zal hopelijk wel veranderen, aangezien het spel pas net in Early Access is uitgekomen, maar zonder duidelijke ‘road map’ (er is er wel eentje maar die is niet bepaald precies) weten we dit eigenlijk nog niet eens zeker. We hopen met name op verschillende soorten gebouwen om te leren bouwen, of wellicht een paar extra grondstoffen of benodigdheden om rekening mee te houden, om je wat langer bezig te houden.

Dat je na een paar uurtjes al wel dat gevoel krijgt, is vooral jammer. Flotsam is namelijk ongelooflijk vermakelijk. Het is erg leuk om je waterdorpje steeds wat efficiënter te maken en uiteindelijk zelfs (zo goed als) zelfvoorzienend te kunnen maken. Ook is het cellshaded-stijltje (het lijkt net Borderlands op het water) erg plezierig om naar te kijken. Het geheel is lekker kleurrijk en het is bijzonder fijn om eens urenlang naar het mooie blauw van de zee te kunnen staren in plaats van grijze en grauwe steden. We hopen dus dat onze zuiderburen bij Pajama Llama de Early Access enorm serieus nemen en het niet als een excuus zien om het spel niet goed af te maken. Een game met zo’n goede opzet als Flotsam verdient dat gewoon.