nieuws
Rollenspeldag: Videogames gebaseerd op rpg’s
Tegenwoordig komen er erg veel bordspellen uit gebaseerd op videogames. Vroeger ging dat eerder andersom. Arran besprak vorige week voor Rollenspeldag waarom jij een klassieke RPG zou moeten spelen. Deze week kijken we naar videogames gebaseerd op rollenspellen. Dat zijn spellen die verschillende roleplaying-elementen hebben opgenomen in hun game om het meer diepgang te geven.
De eerste game op deze lijst tijdens Rollenspellendag is deze zeer populaire game, die 16 april 2020 moet uitkomen voor verschillende platformen. Waar we genoeg video’s zien van toffe interacties met de gamewereld, weten weinig mensen dat Cyberpunk begon als pen-en-papier-RPG. Cyberpunk was geïnspireerd op allerlei sciencefiction-boeken en focuste zich op gevechten, moderne wapens en cybernetica, terwijl criminele zaken zoals drugs op de achtergrond bleven. In dit spel moet je vaardigheden leren door middel van te verkrijgen punten en als je genoeg verzamelde, kon je delen van je lichaam laten vervangen met cybernetische implantaten, met als gevolg dat je personage minder menselijk werd. Het spel was zo populair dat de setting meerdere malen gebruikt is voor andere bordspellen, zoals Netrunner.
Rollenspellen werden steeds populairder en dankzij de opmars van verschillende horrorfilms, kwam daar Vampire: The Masquerade. Het eerste rollenspel waarin je als vampier probeert je kleine beetje menselijkheid te redden, terwijl je wel onsterfelijk wenst te zijn. In dit spel gebruik je tienzijdige dobbelstenen om je vaardigheden in te zetten in verschillende situaties, waarbij je moet voorkomen dat je dorst te erg wordt, terwijl je missies uitvoert. In de game, die in maart 2020 moet verschijnen, gebeurt in grote lijnen hetzelfde: je probeert onopvallend missies te doen, terwijl je genoeg voedt, voordat je je bij een clan aansluit.
Niet te vergeten op Rollenspellendag is deze recente game, gebaseerd op het bekende verhaal met dezelfde naam van H.P. Lovecraft en op het bestaande rollenspel uit 1981. De game speelt zich in gebieden af die we kennen uit het duistere verhaal terwijl de hoofdpersoon op onderzoek gaat naar de vreemde zaken. Wat de game, het verhaal en dit rollenspel allemaal gemeen hebben, is dat er eigenlijk geen winnaars zijn. Er spelen zaken die onze geest niet aankunnen en het bordspel laat spelers onderzoek doen naar deze vreemde gebeurtenissen. Op basis van de vaardigheden van de spelers, rollen ze in de hoop dat hun acties effect hebben. Ze spelen normale mensen die betrokken zijn bij deze mysterieuze wereld.
Warhammer en alle varianten zijn zo populair dat er zelfs winkels zijn ingericht om de vele figuurtjes te kopen en te verven. Wil je meedoen in officiële gevechten, dien je jouw legers zelfs te voorzien van twee kleuren verf. In het spel kies je een ras en maakt daar een leger van om vervolgens tegen andere spelers te strijden. Het is zo populair dat er vele videogames zijn verschenen waaronder Chaosbane en Vermintide. De klassieke Warhammer-bordspellen draaiden om een fantasie-wereld zoals middeleeuws Europa. Er zijn verschillende varianten van het bordspel verschenen waaronder een science fiction-versie, Warhammer 40.000, en Warhammer Historical, die zich focust op klassieke settings zoals de Burgeroorlog, het Wilde Westen en meer.
Als laatste spel is Baldur’s Gate aan deb eurt, dat gebaseerd is op de Forgotten Realms-wereld van Dungeons & Dragons, het immens populaire rollenspel. Deze wereld was zo populair vanwege de hoeveelheid invulling die spelers zelf konden geven, dat het zijn eigen videogames kreeg. Baldur’s Gate is daar een van, met inmiddels het derde deel aangekondigd. In Baldur’s Gate gingen spelers in de stad met dezelfde naam op allerlei avonturen waarbij de speler verschillende personages moest verzamelen om deze in te zetten. Naast de wereld, de basis van personages en het vechtsysteem, is er weinig verbinding met Dungeons & Dragons. Het idee achter dit klassieke rollenspel is dat je met een groep helden op allerlei avonturen gaat, waarbij de Gamemaster, een speler die de rol van verteller aanneemt, het verhaal doorloopt en gebeurtenissen bespreekt. De invulling die spelers zelf kunnen geven is enorm, waardoor avonturen altijd zeer persoonlijk zijn en geen twee avonturen hetzelfde zijn. Neverwinter Nights is ook een videogame die gebaseerd is op de Forgotten Realms-wereld van Dungeons & Dragons.