nieuws
Instapspellen: Coöperatieve en twee-speler-spellen
Bordspellen zijn de laatste tijd weer helemaal in en steeds meer mensen pakken de hobby op. Maar de wereld van de bordspellen is ondertussen gigantische en het is gemakkelijk door de bomen het bos niet meer te zien. Daarom hebben we hier voor jullie een serie met goede instapspellen gemaakt. Deze spellen zijn allemaal gemakkelijk om te leren en om uit te leggen. Bovendien zijn het allemaal leuke, maar ook doorsnee voorbeelden van populaire genres. Tenslotte zijn ze elk onder de €50,00 euro, wat dus inhoudt dat dat het betaalbare spellen zijn om mee te beginnen. Bij elk genre zullen we ook wat andere spellen opnoemen die eronder vallen. Deze keer bespreken we coöperatieve en twee-speler-spellen. Deze games zijn geschikt om met een hechte groep te spelen, of met je echtgenoot, huisgenoot of kind.
Coöperatieve spellen – Magic Maze
Niet alle spellen zijn competitief. De laatste paar jaren zijn coöperatieve spellen, waarin alle spelers samenwerken en gezamenlijk winnen of verliezen, erg populair geworden. Dit genre kan alle kanten op, zolang iedereen maar een team is. Hierdoor heeft ook deze categorie veel variatie en voelt niet alles dat hierbinnen valt hetzelfde.
In Magic Maze (niet te verwarren met Het Betoverde Doolhof) zijn er geen beurten, maar tikt de tijd langzaam weg in een zandloper. Bovendien mogen spelers niet met elkaar praten. Hun enige vorm van communicatie is een rode pion die ze voor een speler neer kunnen zetten als die een actie moet doen. Veel hilariteit, frustratie en paniek komt bij dit spel te kijken. Spelers proberen samen de winkel te beroven en dan gauw te ontsnappen uit het doolhof voor beveiliging ze grijpt en ze (nemen we aan) in het gevang gooit. Daarentegen is het spel bijzonder gemakkelijk. Elke speler is namelijk niet een poppetje op het bord, maar een ‘richting.’ Zo mag speler A bijvoorbeeld alleen poppetjes naar links verplaatsen, terwijl speler B juist alles naar boven mag zetten. Veel simpeler kan het niet worden.
Andere voorbeelden van coöperatieve bordspellen zijn Zombicide (Black Plague/Green Horde), Spirit Island, Het Verboden Eiland en Pandemic (Legacy).
Spellen voor twee spelers – Patchwork
Voor mensen die veel thuis zitten met hun echtgenoot, huisgenoot of kind zijn spellen voor twee spelers ideaal. Over het algemeen zijn deze spellen wat kleiner, maar net zoals de partyspellen heeft dit genre weinig vaste vorm. Veel mensen zijn bekend met schaken en dammen, maar er zijn veel meer die misschien beter bij jullie passen.
In Patchwork proberen spelers een tapijt te maken door stukjes op hun bord te plaatsen en in Tetris-stijl in elkaar te schuiven. Minder gaten in je uiteindelijke borduurwerk betekent meer punten, dus het is lekker puzzelen. Patchwork heeft ook een leuk systeem dat tijd nabootst, waardoor het mogelijk is meerdere keren achter elkaar aan de beurt te zijn. Beurten zijn wel lekker gemakkelijk: kies een tegel op het bord, betaal de nodige knopen of tijd, ontvang wat op de tegel staat en plaats het op het tableau. De persoon die daarna nog de meeste tijd heeft, is vervolgens aan de beurt om hetzelfde uit te voeren.
Andere voorbeelden van spellen voor twee spelers zijn Tao Long: The Way of the Dragon, 7 Wonders Duel, Battle Line en Rum & Bones (Second Tide).
Dat waren onze coöperatieve en twee-speler-spellen om de bordspelwereld mee in te stappen. Wil je meer instapspellen? Kijk dan naar onze artikelen over area control- en worker placement-spellen, geheime rollen- en partyspellen of deckbuilding- en tile laying-spellen die de komende weken zullen verschijnen.