Doorgaan naar artikel
Corsair HS70
Marco Vrolijk
Marco Vrolijk
Algemeen manager
Profiel

Conclusie

Een aanrader met zeer helder en goed gebalanceerd geluid voor een relatief lage prijs. Jammer dat de headset geen Bluetooth heeft voor gebruik op je smartphone en dat de 7.1 surround mist op de PlayStation 4.

Wie op zoek is naar een gaming-headset heeft op het moment veel keus aan merken en modellen. Via de specificaties is echter lastig te achterhalen wat voor geluid een headset produceert. Een goede headset kan je game-ervaring naar een hoger niveau tillen, maar kom je dan automatisch uit op een premium model? Wij testten de Corsair HS70: een draadloze gaming-headset met een relatief lage prijs en toch goede specificaties.

Review: Corsair HS70 specificaties

  • 7.1 surround op PC via iCue software, stereo-surround op PlayStation 4.
  • Draadloos via USB-dongel (geen Bluetooth).
  • 50 millimeter drivers.
  • Frequentiebereik: 20 tot 20.000 Hz.
  • Impedantie: 32 Ohm.
  • Afneembare microfoon met ruisonderdrukking.
  • Gewicht: 330 gram.

Het Amerikaanse Corsair maakt inmiddels al meer dan twintig jaar gaming-hardware. Vorig jaar brachten zij een nieuwe reeks headsets uit, bestaande uit de HS50; HS60 en HS70. Het belangrijkste verschil tussen de drie is dat de eerste twee bedraad zijn, terwijl de HS70 volledig draadloos is. De draadloze verbinding van de HS70 geschiedt via een dongel die in een USB-poort van de PC of PlayStation 4 moet worden geplaatst. Door het gebrek aan Bluetooth betekent dit helaas wel dat je de HS70 niet voor muziek op je smartphone of tablet kunt gebruiken.

Review: Corsair HS70

Wanneer je de HS70 voor het eerst uit de doos haalt, valt op dat de headset een strak, klassiek design heeft. De ovalen oorschelpen lopen via een metalen frame over in de met (kunst)leer bedekte hoofdband. Onze zwarte ‘Carbon’-variant heeft een no-nonsense-uitstraling met een aantal fraaie details. Het installeren van de headset is erg gemakkelijk: zowel bij onze PC en laptop als op de PlayStation 4 werd de headset meteen herkend en was deze binnen enkele seconden klaar voor gebruik. Erg handig is het feit dat de headset een eigen volumeregelaar heeft, achterop de linker oordop. Na wat gewenning is deze draaischakelaar snel te vinden. Een minpuntje is dat de 7.1 surround alleen werkt op PC en niet op de PlayStation 4. Je dient in het eerste geval ook de iCue-software van Corsair te installeren. Dit is helaas best een zwaar programma op de achtergrond als je enkel de 7.1 surround wilt inschakelen. Hier zijn ook enkele voorgeprogrammeerde equalizer-standen beschikbaar.

Draagcomfort is in praktijk één van de belangrijkste aspecten van een headset. We hebben vaker kwalitatief goede headsets op ons hoofd gehad, waar na verloop van tijd het drukkende gewicht of een klemmend gevoel op de oren het dragen tot een last maakte. De Corsair HS70 scoort op dit gebied erg goed in onze ervaring: het gewicht is gebalanceerd over het hoofd verdeeld en de oordoppen zitten stevig, maar klemmen niet. Wellicht dat dit komt door de grote oorschelpen die helemaal om het oor heen gaan. De zachte voering aan de binnenzijde van de hoofdband voel je bijna niet en rust comfortabel op het hoofd. Het is tevens zonder verlies aan comfort mogelijk om één oordop half op het oor te zetten, zodat je tussendoor even met iemand kunt praten. Dat de headset volledig draadloos is maakt het comfort wat ons betreft compleet.

Bij het beoordelen van de geluidskwaliteit van de HS70 vallen een aantal zaken op. Ten eerste zijn de lage, midden- en hoge tonen goed in balans. Andere (gaming) headsets hebben soms een duidelijke nadruk op de bas-tonen, maar dit is bij de HS70 niet het geval. Wie vooral geniet van een extra zware bas kan de HS70 daarom misschien beter laten liggen, alhoewel de geluidweergave op PC met de equalizer nog valt aan te passen. Wat ons betreft is het zeer heldere geluid van de HS70 juist een pluspunt: doordat de bas-tonen of andere tonen niet de overhand hebben is het geluid als geheel zeer duidelijk hoorbaar. De 7.1 surround werkt op PC erg goed en ook over het stereo-surround geluid op de PlayStation 4 zijn we erg tevreden.

Tijdens het gamen vertaalt het heldere geluid zich naar een verhoogd omgevingsbewustzijn. We testten de headset bijvoorbeeld in de Firestorm Battle Royale-modus in Battlefield V en in Apex Legends op de PlayStation 4: voetstappen van tegenstanders zijn met de HS70 niet alleen goed hoorbaar, maar met de stereo-surround van de HS70 ook goed te lokaliseren. De kwaliteit van bijvoorbeeld geweergeluiden is tevens dik in orde, met genoeg helderheid en bastonen in geweerschoten en ontploffingen. In het geval van muziek (via pc) is het heldere geluid erg aangenaam, waarbij zowel de lage, midden- als hoge tonen in balans zijn met de standaard-equalizer. Hierdoor hoor je zowel de baslijn als wat meer subtiele melodieën even scherp. Wie op PC de bas-tonen wil benadrukken kan dat via de software doen , wat wij bijvoorbeeld deden om de kanon-geluiden in World of Warships van wat extra zwaarte te voorzien.

De batterijduur wordt volgens de specificaties op 16 uur geschat. In praktijk is het misschien iets minder dan dat, maar ruim voldoende om enkele keren zorgeloos te gamen. De afneembare microfoon kan door het buigbare metalen verlengstuk gemakkelijk in alle posities worden bewogen. De spraakkwaliteit hiervan is redelijk: stemmen klinken wat ‘scherp’ maar zijn wel duidelijk verstaanbaar. Wanneer je de microfoon niet gebruikt is er een dopje meegeleverd om de 3.5 millimeter-aansluiting netjes af te dichten. De USB dongel dien je echter los te bewaren, wat het risico op zoek raken vergroot. Het geluid van de headset wordt tenslotte goed geïsoleerd. Zelfs met een vrij hoog volume is dit voor iemand naast je niet hoorbaar.

De HS70 van Corsair is met een recente prijs tussen de €70 en €100 geen budget-headset te noemen, maar wat ons betreft is de headset zeer aantrekkelijk voor wie uitstekend geluid zoekt en bereid is hiervoor net wat meer dan een budget-prijs te betalen. Met de HS70 ben je vervolgens een hele tijd voorzien van een headset, zonder achteraf toch te willen upgraden naar een duurder model.