Doorgaan naar artikel
Het Einde Nabij: Meteorietinslag
Rick Hoving
Rick Hoving
Profiel

De Maya kalender loopt op 21 december 2012 af. Volgens sommige zal dat ook het einde van de mensheid betekenen. In de rubriek Het Einde Nabij onderzoekt Nieuwerwets aan de hand van drie themafilms welk mogelijk einde ons staat te wachten. Met deze keer: de meteorietinslag.

De aarde was in de Middeleeuwen nog het onschendbare centrum van de kosmos. Nu weten we wel beter. We leven op een rots die rond de zon draait in een oneindig universum waar nog veel meer rotsen zich bevinden. Sommige hiervan liggen zelfs op ons pad. De angst dat onze planeet ooit geraakt wordt door één van deze rondzwevende brokken is dan ook zeer gelegitimeerd.

Armageddon (Bay, 1998)
New York wordt geraakt door een regen van meteorieten. Na wat onderzoek komt NASA tot de ontdekking dat er een asteroïde ten grote van Texas op de aarde afkomt. Inslag hiermee zal het einde van de wereld betekenen. Een kleine groep bestaande uit astronauten en experts op het gebied van boren naar olie vertrekken naar de asteroïde om hem met een atoombom te laten ontploffen.

Deep Impact  (Leder, 1998)
Een film die rond dezelfde tijd uitkwam als Armageddon. De film deed het veel minder goed bij het publiek, maar wordt door wetenschappers wel als de realistischere film beschouwd. De film heeft nagenoeg hetzelfde verhaal als Armageddon, maar het plot focust zich meer op hoe alledaagse mensen en de Amerikaanse regering met de aankomende inslag omgaan. In de film slaat overigens wel een deel van de meteoriet in op de Atlantische Ocean. Een overdonderde tsunami is het gevolg.

Melancholia (Von Trier, 2011)
De film volgt een paar dat gaat trouwen. Langzamerhand wordt duidelijk dat er groot nieuws is geweest de laatste paar dagen. Er is een planeet ontdekt die met de aarde gaat botsen. De film focust zich echter hier totaal niet op, maar het op het verrotte leven van de hoofdrolspeelster. Uiteindelijk voelt de botsing van de planeet met de aarde als een bevrijding, want wie zou er eigenlijk willen leven in zo’n verdorven wereld als von Trier schetst?

Wat is de kans?
Er zijn duizenden meteorieten rond de zon en hoewel de kans vrij klein geacht wordt dat ze ons zullen raken houden wetenschappers ze goed in de gaten. Toch zijn er daarnaast genoeg zogenaamde NEA (near-Earth asteroids) die op hetzelfde pad liggen als de aarde. De verwachting is dat eens in de honderd miljoen jaar een grote meteoriet de aarde raakt. Uiteraard zijn er ook de kleinere inslagen. De meeste van deze inslagen gebeuren gelukkig in de oceanen. In 1908 sloeg in Rusland een komeetscherf in met de kracht van duizend keer de atoombom op Hiroshima. Hoewel zulke inslagen de wereld niet zullen vernietigen, kunnen ze complete steden of zelfs landen wegvagen.  De inslag van een komeet of meteoriet is realistisch en – statistisch gezien – is het wel weer eens tijd voor eentje.