Doorgaan naar artikel
HP Omen Obelisk
Britt Luttik
Britt Luttik
Algemeen manager
Profiel

Conclusie

De HP Omen Obelisk biedt een goede prijs/kwaliteit-verhouding voor een kant-en-klare gaming-pc. De prestaties zijn dan ook helemaal in orde, echter had er nog iets meer aandacht aan de hardware besteed mogen worden.

Als het op gamen aankomt, is hardware een van de belangrijkste onderdelen die up-to-date moet blijven. Dit geldt niet alleen voor consoles zoals de PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch, maar vooral pc-gaming kan een grote uitdaging zijn wanneer je maximale prestaties wilt behalen. Vaak heerst het idee dat pc-gaming exclusief weggelegd is voor diegene die zelf een computer kunnen bouwen of veel geld ervoor willen neerleggen. Toch hoeft dit zeker niet het geval te zijn en dat is iets wat HP met de HP Omen Obelisk wil bewijzen. Onze indrukken van deze gaming-pc lees je in deze review.

De HP Omen Obelisk is een Desktop uit de Omen-serie, de gaminglijn van de fabrikant die uit desktops, laptops en randapparatuur bestaat. De Omen Obelisk is al langere tijd op de markt, hoewel recentelijk nieuwere modellen werden geïntroduceerd die uitgerust zijn met de NVIDIA RTX 2070 en RTX 2080. Voor onze review focussen we ons op een wat beter instapmodel, namelijk eentje met een GTX 1060. Deze desktop is onder andere bij de HP Store verkrijgbaar voor een prijs van €1499,-. Daarvoor krijg je een pc met een Intel i7-processor van de 8e generatie, 16 GB DD4 werkgeheugen en een opslag van 1256 TB, bestaande uit een 256Gb M.2 SSD en een harde schijf van 1TB. Jammer genoeg hebben wij in tegenstelling tot de Amerikaanse HP Store, geen mogelijkheid om zelf een configuratie samen te stellen. Daardoor loop je net het gemak mis om nog extra werkgeheugen toe te voegen of een tweede videokaart.

Toch is de hardware die je krijgt niet mis, zeker omdat door vele tekorten een pc zelf bouwen vaak behoorlijk prijzig kan zijn. Daar komt nog eens bij dat de Obelisk een stijlvolle zwarte tower is met een prachtig zijpaneel en LED-verlichting. Echter raken we toch een beetje teleurgesteld als we voor de eerste keer de zijkant met ingeschakelde verlichting aanschouwen. Alles ziet er netjes uit, maar de processorkoeler en de videokaart ogen nogal simpel. Hier had HP zeker wat meer kleur en verlichting kunnen toevoegen voor het wauw-effect. Verder treffen we aan de achter- en voorkant van de desktop een flinke hoeveelheid aansluitingen aan: USB 3.1, USB-C, audio-ingang en -uitgang, ethernet, HDMI, Displayport en DVI. Meer dan voldoende aanbod om vrijwel iedereen tevreden te stellen. Standaard wordt er Windows 10 Home meegeleverd samen met wat extra software van HP waaronder een antivirusscanner en een maand Office. Het meest interessante is HP Omen Command Center, waarmee je onder andere de RGB en andere gaming accessoires kunt bedienen.

HP Omen Obelisk

Uiteraard zal het besturingssysteem prima draaien en doen wat we ervan verwachten, maar we zijn vooral benieuwd naar de prestaties. Om dit in praktijk te brengen, beginnen we met een potje Apex Legends, een game die momenteel veel gespeeld wordt. Bij de eerste keer opstarten worden de grafische instellingen automatisch al op hoog gezet en ze staan ingesteld naar een resolutie van 1920×1080 (HD). De beelden worden moeiteloos en soepel verwerkt wat voor een prettige ervaring zorgt. We zien enkel in het begin even enkele frames stotteren, maar zodra het potje echt begint merken we hier niets meer van. Ook wanneer we nog met wat instellingen spelen, zoals het vergroten van de Field Of View (FOV) en de anti-aliasing, krijgen we nog steeds soepele gameplay, ondanks dat deze instellingen veel van de videokaart vragen.

HP Omen Obelisk

Vervolgens ondergaat de HP Omen Obelisk ook een benchmark-test, hiervoor gebruiken we Unigine Superposition. Bij de interactieve sessie verlopen de beelden nog erg soepel met constant 60FPS bij een resolutie van 1920×1080. Tijdens de stabiliteitstest komen we wel de eerste hobbels tegen, hier heeft de Obelisk moeite om boven de 45FPS uit te komen. Wanneer we de instellingen nog wat hoger zetten en een resolutie van 2560×1440 gebruiken, is het resultaat niet hoger dan 30FPS. Daarmee kunnen we concluderen dat deze configuratie meer dan voldoende is voor gamen op HD-resolutie en ook eventueel 2K-resolutie wanneer je niet te kieskeurig bent als het om framerate gaat. Wat opvalt tijdens het testen en spelen, is hoe het geluidsniveau dat uit de computerkast komt constant blijft. Hoewel het geluid hoorbaar is, komt het erg overeen met pc’s die luchtgekoeld worden en zijn er geen momenten waarop ineens flink harder geblazen wordt. De Obelisk doet het erg goed op gebied van prestaties en zal dit nog wel enkele jaren voortzetten.

HP Omen Obelisk

Daarmee belanden we gelijk bij het volgende onderwerp, want de technologische ontwikkelingen in games zijn de afgelopen jaren hard gegroeid. Als pc-bezitter is belangrijk om bij te blijven en hier hoort het upgraden van hardware ook bij. We worden dan ook erg blij als we zien hoe het zijpaneel gemakkelijk met een knop verwijderd kan worden om de binnenkant van stof te ontdoen of componenten te vervangen. Wel is het duidelijk dat deze desktop niet gebouwd is om regelmatig van upgrades te voorzien, dit is duidelijk aan het aantal aansluitingen. Zo zijn er twee slots voor het RAM, maar allebei die slots zijn bij aankoop al in gebruik. Dat betekent dat we niet een extra stick erin kunnen steken, maar alles geheel moeten vervangen wat op dit momenteel een dure aangelegenheid kan zijn. Verder is er een vrije SATA-aansluiting voor een extra harde schijf waardoor er mogelijkheid is om extra opslag toe te voegen. De voeding is niet modulair, wat inhoudt dat alle kabels direct intern verbonden zijn in plaats van losse aansluitingen. Daardoor weten we niet zeker of er nog aansluitingen zijn voor een extra schijf. Kort samengevat komt het erop neer dat de componenten makkelijk vervangen kunnen worden, maar dat upgraden toch wel een stuk lastiger is.

De HP Omen Obelisk is eigenlijk vooral ideaal voor diegene die een kant-en-klare desktop willen, die vooral functioneel is en eventueel makkelijk te repareren. Op  het gebied van prestaties werkt de pc prima en bevindt zich net tussen de midden- en high-end-klasse modellen. De Obelisk kan veelzijdig gebruikt worden, maar het belangrijkste is gaming en dat gaat prima op hogere instellingen. De behuizing ziet er dan ook erg strak uit en de toevoeging van het glazen zijpaneel is bijzonder, al hadden we op wat meer spectaculair uitziende componenten gehoopt om het geheel compleet te maken. Ook is het net een gemiste kans dat de pc niet zo geschikt is om betere onderdelen in te stoppen, hiermee was het product een stuk duurzamer geweest. De prijs van €1499,- is op zich prima voor wat je ervoor terugkrijgt, maar het had nog net iets meer mogen zijn.