review
Razer Nommo Pro
Conclusie
De Razer Nommo Pro weet je letterlijk weg te blazen met zijn sound. De speakerset oogt fantastisch en is een genot voor je oren en voor je buren. Het volume en de bas zorgen voor een compleet nieuwe ervaring voor je pc, console en zelfs tv.Veel pc-gamers spelen met een headset. Ze hebben dan minder last van omgevingsgeluid, hebben er direct een microfoon bij voor hun spraak en ze horen alles goed doordat ze hem lekker hard kunnen zetten en de speakertjes dicht op hun oren zitten. Daarnaast is het voor de omgeving ook wel fijn, wanneer ze niet hoeven mee te genieten van het geknal als je weer eens een leuke shooter aan het spelen bent. Helaas geldt dit niet voor de Razer Nommo Pro, maar dit is wel in de goede zin.
De Nommo Pro is namelijk een speakerset gericht op gamers. Het betreft een 2.1 speakerset, wat inhoud dat je twee losse speakers hebt en de ondersteuning van een losse subwoofer. Toen we het pakket binnenkregen stonden we versteld van zowel de afmeting als het gewicht. Een flinke doos van wel 15 kilo doet ons vermoeden dat we een degelijk product mogen verwachten. Bij het uitpakken worden onze vermoedens ook bekrachtigd en treffen we twee flinke staande speakers aan en een grote ronde subwoofer. Bij de eerste aanraking is ook al snel duidelijk dat we niet te maken hebben met goedkoop materiaal, want Razer gekozen voor metaal. Dit maakt de speakerset wel wat zwaarder, maar ook een stuk degelijker. Zo zullen de subwoofer of speakers niet zomaar omvallen als je er per ongeluk tegenaan stoot. Verder treffen we nog enkele kabels aan en een station waarmee het volume en het ingangskanaal kan worden bedient.
De staande speakers zijn behoorlijk groot. Dit komt voornamelijk door de afmeting van de drivers en de losse tweeters die daar nog bovenop zijn geplaatst. De stevige ronde voet is voorzien van een antislip, zodat ze goed stevig op je bureau blijven staan. De subwoofer is een grote ronde cilinder van 39 centimeter hoog en een doorsnede van 27 centimeter. Dit maakt het een beest van een subwoofer en dit is ook te horen, maar hier later meer over. Aan de achterzijde van de subwoofer zijn enkele aansluitingen aanwezig. De twee speakers worden hier op aangesloten, maar ook het controlestation en een USB-kabel die naar je pc loopt. Deze USB-kabel zorgt zowel voor het geluid, maar ook voor de instellingen die via de Synapse-software ingesteld kunnen worden. Denk hierbij aan de chroma-instellingen om de RGB-verlichting aan te sturen. Er is tevens een optische-uitgang aanwezig. Hierbij is het mogelijk om er bijvoorbeeld je console op aan te sluiten. Je kan dezelfde speakerset dus op meerdere apparaten aansluiten en eenvoudig wisselen via het controlestation. De RGB-verlichting is overigens enkel in de voet van de speakers verwerkt, dit geeft wel een leuk beeld wanneer je meerdere producten hebt zoals de toetsenborden, muizen of zelfs muismat van Razer. Alles kan op elkaar worden afgestemd voor een leuke lichtshow op je bureau.
We weten dat het bouwkwaliteit enorm hoog is, maar hoe zit dat met het geluidskwaliteit. Laten we het zo stellen, je buren zullen er niet blij mee zijn, want wat een volume komt er uit de Razer Nommo Pro. De losstaande speakers blazen een kraakhelder geluid op je af waarbij de hoge tonen worden ondersteund door de tweeters bovenop de speakers. De lage tonen worden door de cilindervormige subwoofer toegevoegd wat het totaalplaatje compleet maakt. Mocht je een liefhebber zijn van wat extra bas, dan is deze subwoofer wat je zoekt. Via de software is de bas-sensitiviteit los van de speakers en het volume in te stellen. Wat meer bas en het volume wat hoger klinkt fantastisch bij een potje Battlefield, Call of Duty of welke actie-game dan ook. De explosies denderen letterlijk door je computerkamertje en brengen een glimlach op je gezicht.
Het is overigens ook mogelijk om de Razer Nommo Pro op je tv aan te sluiten. Dit is ideaal voor je console, maar ook om te gebruiken als surround set. Met de THX-certificering klinken films alsof je in een bioscoopzaal zit. Ook in grote ruimtes klinken de speakers fantastisch en vullen ze zonder moeite de hele ruimte. Het enige nadeel is dat er geen draadloze afstandsbediening aanwezig is. Dit is wel een gemis wanneer je het volume wilt regelen als je lekker een filmpje kijkt. Razer heeft echter wel de Razer Nommo Pro-app ontwikkeld waarmee je via je smartphone instellingen kunt toepassen, het volume kan regelen en zelfs de RGB-verlichting kunt instellen. Het is een goed alternatief, maar een afstandsbediening was fijner geweest.
Middels de aanwezige bluetooth kan je zowel je smartphone als je pc, laptop of elk ander apparaat draadloos verbinden en de speakers gebruiken. Het is daarmee dus mogelijk om verschillende bronnen te gebruiken en makkelijk daar tussen te wisselen met het controlestation. Aan de voorkant is een knop waarmee je de juiste bron kan selecteren. Er is daarnaast ook een AUX-ingang en een aansluiting voor je headset. De Razer Nommo Pro is geen goedkope speakerset, want voor deze set dien je om en nabij de €500,- neer te leggen. Dit is bijzonder veel voor een speakerset voor je pc. Het is dan wel mogelijk om hem voor meerdere doeleinden te gebruiken en het fantastische geluid maakt veel goed. Toch is er voor de hardcore-gamers wellicht geen betere ervaring dan met de Razer Nommo Pro.