Doorgaan naar artikel
Space Junkies (VR)
Joost Klein Middelink
Joost Klein Middelink
Gameredacteur / Bordspellenredactiemanager / Eventmanager
Profiel

Conclusie

Space Junkies heeft zeker veel potentie om een van de beste multiplayer-shooters te worden in Virtual Reality. Een aantal zaken moeten opgepoetst worden en het aantal spelers moet hooggehouden worden om interessant te blijven. Als dat lukt, zal het zeker een toffe game zijn waar je nog lang plezier aan zult beleven.

Afgelopen weekend konden wij aan de slag met Space Junkies. Het VR-spel had namelijk een gesloten bèta en wij waren een van de gelukkigen die de ruimte-shooter konden spelen. Bij het opstarten kregen we eerst een tutorial voor onze kiezen, om gewend te raken aan de besturing. Dit was erg prettig, zeker omdat het later in het spel erg hectisch kan worden en je door de inleiding vertrouwt raakt met de verschillende bewegingen.

Space Junkies

In Space Junkies neem je het tegen elkaar op in zogeheten Orena’s, waarin je vrij kunt bewegen in zes verschillende richtingen. Deze arena’s zijn gebouwd bij spannende omgevingen zoals een fabriek, een ijsplaneet of tussen verwoeste planeten. Het doel van het spel is om in je tegenstanders uitschakelen in verschillende groepen. Afhankelijk van het aantal spelers dat in een lobby aanwezig is, verandert het speltype automatisch. Bevinden zich twee of drie spelers in de lobby, is het ieder voor zich. Met een vierde man wordt het twee-tegen-twee voor een spannend kat-en-muis-spel.

In de Orena’s zweven allerlei powerups en wapens die het gevecht in jouw voordeel kunnen brengen. Zo zijn er pick-ups waarmee je bijvoorbeeld extra bescherming krijgt en zijn er verschillende wapens. Denk aan de standaard cliché-wapens zoals een shotgun, machinegeweer, snipergeweer en rakettenwerper. Zodra je een favoriet hebt gevonden, probeer je deze altijd te vinden. Je kunt twee wapens bij je dragen, waardoor de aanpak in een gevecht kan variëren. Er zijn wel sommige wapens die je met twee handen moet gebruiken, waardoor je wel voorzichtig te werk moet gaan, omdat je niet dubbele vuurkracht hebt. Echter zijn deze wapens vaak wel erg sterk of nuttig. Zo moet je dus afstemmen welk wapen je wilt gebruiken. Naast alle wapens kun je ook twee tactische voorwerpen meenemen, die je kunnen helpen in je gevechten. Denk daarbij aan een schild, een laserzwaard, een sonarapparaat om vijanden te vinden of een emp-geweer om alle elektronica uit te schakelen.

Space Junkies

De potjes zijn lekker snel en vanwege de gevarieerde levels verveelt het niet snel, zeker vanwege de verschillende samenstellingen van teams. De levels zijn groot en bieden genoeg plekken om te verstoppen, maar ook gebieden waar spannende shoot-outs plaatsvinden. Momenteel is het nadeel van de levels wel dat alle power-ups op exact dezelfde plek staan, waardoor spelers die de levels kennen een voorsprong hebben. Zo wisten wij snel een sterke rakettenwerper te vinden in een hoekje van een level terwijl de rest het moest doen met een shotgun. Ook zijn bepaalde levels zodanig gebouwd dat je actief op zoek moet naar spelers bij een-tegen-een-gevechten, maar soms rondjes achter elkaar blijft vliegen en de ander niet tegenkomt.

Afgelopen weekend hebben we een aantal uur gestoken in Space Junkies, waar we veel hebben gelachen, genoten en gezweet. De spannende potjes en actievolle momenten maken de game erg leuk. Het adrenaline-niveau lag erg hoog, terwijl de kogels en bommen ons om de oren vlogen. Helaas, zoals bij elk ander multiplayer-spel in VR, is het nog de vraag hoe lang het spel populair zal blijven. In de gesloten béta duurde het een paar minuten voor een andere speler de lobby inkomt, waardoor je moet wachten voor je een potje kunt doen. Bij release moet dat wel beter gaan om interessant te blijven. Ook zijn er nog wat technische mankementen, maar als deze opgepoetst worden, is Space Junkies zeker een toffe VR-game waar je nog veel uren plezier aan zult beleven. Bekijk hieronder een filmpje van twee van onze ervaringen; een duel en een intens drie-tegen-drie-gevecht.