nieuws
Festival Friday: Rock am Ring 2018
Dit jaar ligt de focus binnen NWTV ook op een aantal buitenlandse festivals. Jaarlijks reizen duizenden Nederlanders naar België, Duitsland, Hongarije en soms nog verder. Wat is er nu echt anders aan Rock am Ring en overtuigen de headliners van één van de grooste festivals in Europa, dat van 1 juni tot en met 3 juni plaatsvindt?
Rock am Ring heeft dit jaar weliswaar nog altijd drie dagen, maar wel vier headliners. Muse, Foo Fighters, 30 Seconds to Mars en Gorillaz betreden het podium en dienen als publiekstrekker. Iets was in het geval van Muse zomaar echt letterlijk genomen kan worden. De organisatie achter het festival heeft de band exclusief geboekt binnen een bepaalde straal. Onder andere in Nederland, België en op andere Duitse festivals is Muse niet te vinden.
Naast Muse, die alleen al qua show het bezoeken waard is, is ook Gorillaz een typische band die je een keer gezien moet hebben. Met tientallen gastartiesten en prachtige visuals als achtergrond is de show genieten voor iedereen. 30 Seconds to Mars biedt een echte eigen show, waar de band met het publiek centraal staat. Jared ziet letterlijk alles was er gebeurt.
De laatste headliner, Foo Fighters, plakt de ene na de andere hit aan elkaar. Vooral sinds leadzanger Dave Grohl zijn been brak en een tijd niet kon optreden, lijkt de band sterker dan ooit terug. Daarnaast bieden alle vier de bands een gevarieerd aanbod aan muziek, wat goed past bij verschillende doelgroepen, maar waar toch iedereen zeker van kan en zal genieten.
Er is voor veel Nederlanders echter nog een zeer belangrijke reden om Duitsland als bestemming te kiezen. Waar Nederlandse festivalcampings dienen als melkkoe voor organisatoren (vier euro voor een broodje kaas, drie euro voor een oploskoffie) en de regels al zover gaan dat je geen eten kunt opwarmen, zijn onze oosterburen een stuk soepeler. Zo is er een levensgrote supermarkt te vinden op het festivalterrein. Met echte supermarktprijzen. Broodjes voor tien cent, een gekoeld blikje bier voor een euro en een barbecue voor een tientje.
Je mag er namelijk ook gewoon barbecuen, of zoals de Duitsers het noemen, grillen. Ook het vlees, de salades en het stokbrood is te koop voor echte Duitse prijzen. Bezoekers zijn dus sowieso geen vermogen kwijt aan eten en drinken, maar kunnen goed vooruit met een stuk minder dan in Nederland. Overgens zijn ook de prijzen op het festivalterrein zelf een stuk lager dan hier, doordat er geen bonnen of muntjes zijn. Daar kunnen ze hier in Nederland nog van leren.