review
Sony WH 1000XM2
Conclusie
De Sony WH 1000XM2 zorgt voor een sublieme geluidservaring dankzij de geavanceerde noise-cancelling. De koptelefoon kost wat, maar voor dat bedrag heb je dan zeker wel iets van kwaliteit.De allereerste koptelefoon verscheen aan het begin van de negentiende eeuw en werd vooral gebruikt door het leger en telefonisten. Jaren later, nadat walkmans op de markt kwamen, werd dit voorwerp steeds populairder onder consumenten die vertrouwden op grote lompe exemplaren met dikke kabels. Tegenwoordig zijn koptelefoons moderner en comfortabeler geworden. Kabels zijn vervangen door Bluetooth en designs zijn verfijnd en prettiger om lang te dragen. Het is dan ook geen verrassing dat de Sony WH 1000XM2 aan al deze voorwaarden voldoet.
Een van de prominente kenmerken van de Sony WH 1000XM2 is de actieve noise-cancelling-technologie die erop toegepast is. Standaard wanneer een koptelefoon de oren geheel bedekt, is er sprake van passieve noise-cancelling doordat omgevingsgeluiden worden gedempt. Echter kan dit nog meer gedempt worden door geluiden te produceren die een tegenovergestelde frequentie hebben. Dit heft de originele frequentie van het storende geluid op, met als gevolg dat deze nog veel sterker wordt tegengehouden. In de praktijk zijn de effecten goed te merken: tijdens gebruik op kantoor zijn omgevingsgeluiden vrijwel volledig gedempt. Dit maakt de koptelefoon erg prettig op zowel rustige als luidere plekken, omdat je optimaal van het geluid kan genieten.
Een extra prettige toevoeging is dat de noise-cancelling zich ook nog eens aanpast aan de omgeving. Met behulp van een handige app kan de optimalisatie gestart worden en wordt de atmosferische druk gemeten. Ideaal want hierdoor is het prestatieverlies minder merkbaar in bijvoorbeeld een vliegtuig. Overigens bevat de app nog enkele andere extra’s om nog beter gebruik te kunnen maken van de koptelefoon. Maar ook zonder de app kun je prima uit de voeten, want de headset bevat zelf ook een knop om de optimalisatie te starten.
Op gebied van uiterlijk is de Sony WH 1000XM2 eenvoudig en strak. Het model is beschikbaar in zwart en goud en komt in een luxe bewaarhoes samen met een splitter, 3.5mm- en usb-kabel. De 3.5mm-kabel is handig voor het gebruik van een apparaat zonder Bluetooth. De USB-kabel had echter wel iets langer mogen zijn, door de korte lengte is het minder makkelijk om te luisteren tijdens het opladen. Gelukkig komt dit probleem zelden voor, want de headset gaat maar liefst twintig uur mee. Zelfs met een lege batterij is tien minuten opladen voldoende om 70 minuten luisterplezier te hebben. Dit biedt zeker een voordeel ten opzichte van andere modellen die bedraad zijn of minder capaciteit in de accu hebben. Tevens is de bediening extra gemakkelijk dankzij een touchpad op de zijkant. Niet alleen muziek luisteren, maar ook telefoneren en zelfs het gebruik van de google voice-assistant is mogelijk middels de ingebouwde microfoon.
Niet het minst belangrijke is de kwaliteit van het geluid en dit is subliem te noemen. Dankzij de noise-cancelling is de ervaring van het geluid sterker, beter en past deze zich zelfs aan de omgeving aan. Als de noise-cancelling bezig is kan het geluid soms net iets meer gedempt overkomen, maar ook dan blijft het van heel goede kwaliteit. Voor al deze snufjes, comfort en het sublieme geluid moet je wel flink in de buidel tasten, de Sony WH 1000XM2 kost namelijk 350 euro. Of dit een nadeel is, is voor iedereen anders, maar wij vinden het net te duur voor wat je ervoor krijgt. Uiteindelijk is het wel een van de beste koptelefoons op de markt en als je het geld ervoor hebt, is het de investering zeker waard.