Doorgaan naar artikel
Road Rage
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Conclusie

Road Rage brengt helaas niet het nostalgische gevoel in een nieuw jasje waar je misschien op hoopte. De barslechte besturing en bedroevende graphics spelen hierin een grote rol. De prijs van bijna 30,- euro is voor deze titel dan ook veel te hoog.

Ruim 26 jaar geleden werd de eerste Road Rash-game uitgebracht en in de daaropvolgende jaren kwamen er nog meerdere delen. Ontwikkelstudio Maximum Games heeft op basis van deze serie Road Rage gemaakt voor verschillende platformen. Hoewel het doel nog vrijwel hetzelfde is, zijn ze met de tijd meegegaan en hebben ze enkele nieuwe features toegevoegd.

Je begeeft je in de fictieve stad Ashen waar motorbendes heersen. De complete stad wordt onderdrukt en de maat is vol. De enige manier om er iets aan te doen is om jezelf op een motor te hijsen met een slagwapen en het vervolgens op te nemen tegen je belagers. Je werkt jezelf omhoog door opdrachten te voltooien verspreid door Ashen.

Bij het starten wordt al gauw duidelijk dat Road Rage geen hoogstaande game is. Dit blijkt op alle fronten zo te zijn. Tijdens de kennismaking met de besturing dien je een doelstelling te behalen om verder te kunnen. Je moet twee andere rijders van hun motor slaan. Zonder al te veel informatie te krijgen ga je aan de slag en merk je al snel dat het besturen van je motor niet te doen is. Het is vrijwel onmogelijk om met flinke snelheid een bocht te maken. Je dient flink af te remmen waardoor de motor bijna stapvoets rijdt om vervolgens de bocht te maken. Naast dat dit de complete snelheid weghaalt, werkt het behoorlijk frustrerend als je voor de zoveelste keer tegen een auto of huis aanvliegt.

Naast de frustrerende besturing zitten er ook behoorlijk wat fouten in Road Rage. Zo komt het regelmatig voor dat voorwerpen door elkaar heen schuiven of dat je zonder enige reden door de grond zakt of vast komt te zitten. Daarnaast zorgen onlogische gebeurtenissen voor extra teleurstelling. Wanneer je bijvoorbeeld met je motor een boom schampt, explodeert deze volledig, maar wanneer je frontaal op een tegemoetkomende auto rijdt, wordt je tientallen meters de lucht in gelanceerd om vervolgens op je wielen te landen en verder te rijden. Ook het slaan en schoppen op de motoren tegen andere racers laat behoorlijk wat te wensen over. En dit is nou net het stukje waar het om draait in Road Rage.

Ook grafisch scoort de game zwaar onder de maat. Ashen ziet er behoorlijk levenloos uit en vrijwel alle auto’s lijken op elkaar. Hoewel de motoren aan te passen zijn, zien ze er gewoonweg niet mooi uit en ogen ze hoekig, iets wat vandaag de dag eigenlijk niet meer voor mag komen. Het enige lichtpuntje in Road Rage is de soundtrack. De heavy metal-nummers uit de jaren ’90 passen goed bij dit genre, maar dit weegt lang niet op tegen alle minpunten. Daarmee is de prijs van pakweg 30,- ook te veel voor wat je ervoor terugkrijgt. Deze uitgave zou beter passen in een mobiele appstore voor een schappelijke prijs van 2,99 euro.