review
F1 2017
Conclusie
F1 2017 is zonder meer de meeste complete Formule 1-titel van de laatste jaren. Het is een duidelijke verbetering ten opzichte van zijn voorganger, maar er zijn nog een hoop verbeterpunten te vinden. Dat maakt dat het vooral aan te raden is voor Formule 1-liefhebbers; voor andere racefanaten zijn er betere titels te vinden.Het is weer bijna september, wat betekent dat de jaarlijkse versies van de bekende sportspellen verschijnen. Ook dit jaar is er weer een officiële Formule 1-game van Codemasters, sinds 2010 de ontwikkelaar met het alleenrecht op de licentie. De editie van vorig jaar werd, na het teleurstellende F1 2015, prima ontvangen. Met deze goede basis in gedachten beginnen wij vol verwachting aan F1 2017.
De opzet van de game is grotendeels hetzelfde gebleven. Wederom is de carrière-modus het meest prominent aanwezig, met daarnaast de mogelijkheid voor time trials, losse wedstrijden, uitdagingen en natuurlijk online multiplayer. Voor je begint, creëer je eerst een eigen coureur, waarmee je furore moet gaan maken in de Formule 1.
Zoals gezegd is de carrière de hoofdmoot. Ten opzichte van vorig jaar zijn er een aantal wijzigingen gedaan. Zo zijn er nu veel meer mogelijkheden om je auto te upgraden en zijn er evenementen met klassieke Formule 1-auto’s toegevoegd. Dit zorgt voor de nodige afwisseling tussen de race-weekenden door. Je krijgt bijvoorbeeld de opdracht om met een wagen uit 2006 al je voorgangers, die in andere klassiekers rijden, in te halen. Tijdens deze evenementen zijn er weer ontwikkelingspunten te verdienen, die je bij je team kunt investeren om een betere auto te krijgen. Een erg toffe toevoeging aan de carrière-modus.
De raceweekenden spelen zich af volgens het stramien dat we kennen van de vorige editie. Tijdens de oefensessies kun je ontwikkelingspunten verdienen door opdrachten uit te voeren. Dit bestaat uit een vijftal vaste elementen die zich focussen rondom bandenslijtage, brandstofverbruik en het leren kennen van de baan. Door deze opzet te hanteren blijven de oefensessies interessant en leuk om te doen, in plaats van verplichte nummertjes. Het kwalificeren en racen gaat precies zoals je het zou verwachten.
De sfeer rondom de carrière is behoorlijk goed neergezet. Constant word je getrakteerd op beelden uit de paddock, langslopende coureurs en sleutelende technici. Zeker in het begin maakt dit de ervaring erg goed. Teleurstellend is wel dat je vaak dezelfde beelden krijgt voorgeschoteld. Na verloop van tijd wordt dit vervelend en sla je deze tussenfilmpjes dan ook maar over. Een ander minpunt is dat je omgeving niet echt inspeelt op wat er gebeurt. Wanneer je voor het eerst een pole position haalt, verwacht je wel wat meer enthousiasme van je team dan alleen droog te horen dat ze hopen dat je bij de eerste 11 eindigt. Een gemiste kans.
Uiteindelijk zijn deze randzaken niet het belangrijkste onderdeel, dat is natuurlijk het racen. Dit is, net als vorig jaar, dik in orde. Voor zowel de beginnende als ervaren coureur zijn er meer dan voldoende opties om het spel helemaal naar eigen wens makkelijker dan wel moeilijker te maken. Verwacht hierbij geen realisme zoals bijvoorbeeld in Project Cars, maar op het moeilijkste niveau wordt er zeker wel een acceptabele simulatie neergezet. Leuk is dat de Formule 1-wagens dit jaar een stuk sneller door de bochten kunnen, waardoor het ook voor eigenaren van de 2016-versie weer voor een groot deel opnieuw beginnen is.
Een onderdeel waar we wat minder over te spreken zijn is de teamcommunicatie tijdens het racen. Dit doe je door, terwijl je aan het rijden bent, een menu op te roepen waarin je verschillende wijzigingen en opdrachten door kunt geven. In de praktijk is het bijna niet te doen om zowel goed te racen, als het menu te besturen. Iets dat vrij makkelijk op te lossen zou zijn door het spel even te pauzeren of door veelgebruikte commando’s te kunnen mappen op de d-pad van je controller.
Op grafisch gebied doet F1 2017 niets bijzonders. Het ziet er oké uit, maar daar is alles dan ook wel mee gezegd. Geluidstechnisch is er wel wat aan te merken, de balans lijkt namelijk een beetje te missen. Vooral wanneer er tegen je gepraat wordt moet je echt je oren spitsen om te horen wat er wordt gezegd. Nu is dat in de paddock niet zo’n ramp, maar tijdens de race wil je wel graag weten wat je team tegen je zegt. Daar komt nog bij dat op de PlayStation 4-versie die wij speelden je team met je communiceert door middel van de speaker op de controller. Zelfs met het volume op maximaal moet je deze tegen je oor houden om te horen wat er wordt gezegd, wat natuurlijk weer ten koste van je rondetijd gaat.
Deze instellingen zijn overigens wel aan te passen, zodat je alsnog via je headset of geluidssysteem de teamradio kunt horen. Het blijft echter lastig om te horen wat je team te melden heeft. Tot slot is het ook mogelijk om ondertiteling aan te zetten, echter zijn de letters zo klein dat het amper te lezen is.
F1 2017 laat ons achter met gemengde gevoelens. Aan de ene kant is het ontzettend compleet, geeft het een unieke F1-ervaring en is de basis van het rijden prima in orde. Echter zijn er ook behoorlijk wat vlakken waarop het simpelweg beter zou moeten. Ben je Formule 1-liefhebber en op zoek naar een racegame, dan moet je zonder twijfel dit spel aanschaffen. Heb je echter niet zoveel interesse in deze raceklasse, dan zijn er betere games op de markt.