Doorgaan naar artikel
Recensie: The Newsroom
Rick Hoving
Rick Hoving
Profiel

Grappig en intelligent, maar ook vervelend en dramatisch. HBO’s The Newsroom is een unieke serie die kijkers in tweeën zal splijten. Sommige zullen het vreselijk vinden; anderen zullen zijn politieke boodschap aanmoedigen. Ikzelf weet niet zo goed waar ik sta.

Is het nieuws het nieuws wel?
Degenen die ooit Joris Luyendijk’s Het Zijn Net Mensen heeft gelezen zal de insteek van The Newsroom herkennen. Journalistiek gaat tegenwoordig slechts om kijkcijfers en niet meer om feitelijk correct nieuws te brengen. Kijkcijferkanon en nieuwslezer Will McAvoy (Jeff Daniels) valt tijdens een debat uit tegen een meisje die hem de vraag stelt: “Wat maakt Amerika het beste land op de wereld?“. Deze uitbarsting valt in slechte aard bij zijn netwerk ANC. Normaliter is Will apolitiek en lacht hij lastige vragen over zijn politieke voorkeur van de hand. Zijn neutrale houding is één van de dingen die hem populair maakt bij de kijkers.

[tube]https://www.youtube.com/watch?v=FKklog0T9a4[/tube]

Will wordt geschorst en bij zijn terugkeer heeft ANC nieuws divisie president Charlie Skinner (Sam Waterston) een nieuwe executive producer voor hem aangesteld. Samen met zijn nieuwe executive producer (en overigens ook zijn ex) MacKenzie McHale (Emily Mortimer) besluit Will de koers van zijn nieuwsprogramma News Night bij te stellen. News Night wordt vanaf dat moment een vehikel om de burger feitelijk correct in te lichten zodat kijkers de juiste beslissing kunnen maken in het stemhokje.

Naast serie vooral een betoog
Het probleem van The Newsroom is het belerend vingertje van bedenker Aaron Sorkin (A Few Good Men, West Wing Fame) dat overal zijn weg doorheen vindt. Bij wijze van is de serie dan ook graag hoe Sorkin zelf het nieuws zou willen zien. Veel gebeurtenissen van afgelopen jaar worden behandeld. Het vraagt als kijker wel van je iets te weten over wat er vorig jaar allemaal gebeurd is in de Verenigde Staten.

Ook zonder te weten wie Michelle Bachmann of Anthony Weiner zijn blijft de serie integrerend, maar het helpt wel om meer betekenis aan de serie te kunnen geven. Het lijkt er overigens wel naar dat de serie vooral gericht is op Republikeinen en de Tea Party bashen. Als Nederlander is het makkelijk mee te gaan in de retoriek van de The Newsroom; naar onze maatstaven zijn de meeste Republikeinen ook ultraconservatief en wereldvreemd. Desalniettemin zit in dit bashen wel iets kwalijks.

[tube]https://www.youtube.com/watch?v=yGAvwSp86hY[/tube]

Afwisselend zwaar en luchtig
Voor wie dit allemaal slaapverwekkend klinkt biedt de serie gelukkig ook tussentijds genoeg andere verhaallijnen. Deze zijn een stuk lichthartiger, grappiger en meer doorsnee voor een dramaserie. Het liefdesleven tussen de twee collega’s Maggie (Alison Pill) en Don (Thomas Sadoski) is één van deze subplots. In hun relatie lijkt Don’s houding ten opzichte van Maggie vooral of hij haar ziet als een scharrel. Maggie wordt mede hierdoor verliefd op nieuwe werknemer Jim Harper (John Gallgher, Jr.). Don is daarnaast overgestapt naar een nieuwsprogramma dat entertainmentwaarde hoog in het vaandel heeft. Dit botst bij Maggie die gelooft in het nieuwe idee achter News Night. Zij vindt aansluiting bij Jim en raakt steeds meer vervreemd van Don.

Sadoski’s personage werkt perfect als antagonist van de serie. Ondanks dat Don een tegenstander is van wat News Night probeert te doen valt er veel sympathie voor hem op te brengen. Zijn kijk is realistisch, daar waar de mensen achter News Night een haast ideologische visie er op na houden. Naarmate de serie vordert legt Don zijn onzekerheden bloot en wordt hij zowaar heel menselijk. Stiekem hoop je voor Don en Maggie dat zij hun relatie kunnen redden, maar weet je dat Jim en Maggie beter bij elkaar passen.

OkéThe Newsroom is een interessante kijk op de nieuwswereld, maar heeft te veel weg van een politieke boodschap verkapt in in de vorm van een dramaserie. Het is een serie die je graag wil mogen, want alles valt goed samen. Als The Newsroom zich meer focust op zijn personages en minder op zijn boodschap belooft dat veel goeds voor het tweede seizoen.