Doorgaan naar artikel
The Surge
Thom van den Hork
Thom van den Hork
Hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

Eigenlijk is The Surge een hartstikke goede game en pakt het alles aan wat minder was aan Lords of the Fallen. Grafisch is het dik in orde en het gevechtssysteem blijft, hoewel af en toe repetitief, lange tijd leuk. Maar we kunnen er niet omheen dat deze game gewoon te moeilijk is voor de grootste groep spelers. Iedereen die fan is van Dark Souls of neigt naar masochistische trekjes zal met dit spel zeker aan zijn trekken komen.

De Duitse ontwikkelaar Deck13 Interactive is vooral bekend geworden door de Dark Souls-kloon Lords of the Fallen. Deze game werd over het algemeen vrij goed ontvangen, maar kreeg vaak kritiek omdat het wel heel erg op Dark Souls leek. Dat moet anders kunnen, moeten ze ook bij Deck13 Interactive gedacht hebben, want ditmaal komen ze met The Surge. Wederom een spel in het Souls-genre, maar dan in een sciencefiction-setting.

Het spel begint met de hoofdpersoon, Warren, in een trein op weg naar zijn nieuwe werkplek op het hoofdkantoor van CREO. Eenmaal op het station aangekomen wordt hij door verschillende zwaarbewapende medewerkers de juiste kant opgestuurd. Wanneer hij zijn plek gevonden heeft, moet hij kiezen welke kamer hij binnenstapt. Daar wordt hij overvallen en krijgt hij zonder verdoving een krachtig exoskelet aangemeten. Alles gaat mis en wanneer Warren weer bij kennis is, bevindt hij zich midden op een verlaten terrein vol met drones. Voordat hij kan bevatten wat er allemaal is gebeurd, wordt hij aangevallen door een van de drones.

Wanneer je in het hoofdmenu van The Surge aan een nieuw spel begint, krijg je geen optie om een moeilijkheidsgraad te selecteren. Dat kan eigenlijk maar twee dingen betekenen: of het spel is super simpel, of het is van een niveau Dark Souls. In dit geval is het gelijk duidelijk, deze game is bedoeld voor mensen die geen uitdaging uit de weg gaan. Voor de ware Dark Souls-fans is dit natuurlijk een absoluut pluspunt, maar voor het merendeel van de gamers het tegenovergestelde. Het is namelijk heel erg frustrerend dat je weer helemaal opnieuw moet beginnen wanneer je doodgaat, zelfs al ben je al een half uur onderweg. Je begint steeds weer op hetzelfde punt, maar de tegenstanders die je verslagen had, staan weer op uit de dood en je kunt weer van voor af aan beginnen. Het advies is dan ook om deze game alleen te spelen, wanneer je niet wilt dat je vrienden of familie je zien huilen omdat je het bijna gehaald had.

The Surge review

Met het grootste minpunt uit de weg, kunnen we het over de pluspunten gaan hebben. Grafisch gezien is het allemaal dik in orde. De verschillende omgevingen, zowel binnen als buiten, zien er erg gedetailleerd uit. Ook is er veel zorg besteed aan de diverse tegenstanders die je tegenkomt. Dat is natuurlijk erg prettig om naar te kijken, maar dit soort spellen moet het vooral hebben van de gevechten en de rpg-elementen.

Ook het gevechtssysteem is goed en valt te vergelijken met andere games uit het Dark Souls-genre. Er is echter wel een groot verschil, want in The Surge is het mogelijk om je te richten op een specifiek lichaamsdeel. Wanneer je gefocust bent op een tegenstander heb je de mogelijkheid om deze te onderzoeken en zo achter zijn zwakke plek te komen. Op deze manier kun je meer schade toebrengen dan wanneer je andere ledematen zou aanvallen. Dit nieuwe systeem is een leuke uitbreiding op de standaard manier van vechten soortgelijke games. Daarnaast heb je ook nog eens de mogelijkheid om het gevecht te beëindigen met een willekeurig gekozen finishing-move en dat geeft op de een of andere manier een behoorlijk bevredigend gevoel.

Naast het feit dat het makkelijker is om een tegenstander te verslaan door je te richten op bepaalde lichaamsdelen, is het ook te gebruiken voor het verzamelen van bepaalde materialen. Deze zijn, samen met alle materialen die je onderweg tegenkomt, te gebruiken als onderdelen voor je uitrusting. Elke keer wanneer je in The Surge doodgaat kom je in een ruimte terecht waar je nieuwe onderdelen voor je uitrusting kunt samenstellen. Het is eigenlijk niet iets wat we niet eerder zijn tegengekomen in een ander spel, maar het is wel goed uitgewerkt.

The Surge review

Ook is het mogelijk om jezelf te upgraden, door middel van verschillende implantaten. Dit kun je het best vergelijken met het upgradesysteem dat gebruik wordt in NieR: Automata. Je hebt maar een beperkt aantal sloten beschikbaar en daardoor zul je de juiste keuzes moeten maken. Dit betekent dat je bijvoorbeeld soms iets van je kracht moet inleveren om zo weer sneller te herstellen na een gevecht. Het is een leuk systeem, maar kan in het begin iets afschrikken, omdat het redelijk complex lijkt. Met de nadruk op lijkt, want eigenlijk valt het best wel mee.

The Surge heeft alles aan boord om een heel goed spel te zijn, maar wij kunnen er helaas niet omheen dat het soms gewoon te moeilijk is. Dat is jammer, want het gevechtssysteem werkt gewoon erg goed en ook de nieuwe uitbereiding hierop is zeer geslaagd. De rpg-elementen doen wat ze moeten doen en ook grafisch gezien kunnen wij Deck13 Interactive een complimentje geven. Mocht je op zoek zijn naar een vervanging voor de leegte die ontstaan is na het uitspelen (ja die mensen bestaan) van Dark Souls, dan is The Surge zeker een aanrader. Ook wanneer je het op de een of andere manier prettig vindt om jezelf pijn te doen, is The Surge een uitstekend hulpmiddel. Voor het overige merendeel van de gamers hopen wij dat er nog een update komt die het wat eenvoudiger maakt, zodat iedereen kan zien hoeveel potentie dit spel heeft.