Doorgaan naar artikel
Fake
Aloys van Outersterp
Aloys van Outersterp
Voormalig hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

Fake is een redelijk vermakelijk luchtig filmpje, vooral dankzij de sterke cast. Helaas verloopt de vertelling niet vlekkeloos; de onervarenheid van debuterend regisseur Thomas Acda komt duidelijk naar voren.

Fake is nu te koop op DVD.

In 2014 bleek dat het succesvolle muziekduo Acda en de Munnik na 25 jaar beloot om te stoppen, maar in tegenstelling tot Paul de Munnik heeft Thomas Acda duidelijk nog niet de behoefte om het rustiger aan te gaan doen. Niet zo lang geleden verscheen zijn eerste roman en inmiddels heeft hij met Fake ook zijn debuut gemaakt als (tv-)filmregisseur.

Maya (Sanne Langelaar) heeft ondanks haar masters in kunstgeschiedenis en archeologie moeite met het vinden van een baan. Ze besluit om, tegen de adviezen van beste vriend Erik (Gijs Naber), een Bed & Breakfast te beginnen, om zo bezoekers van de Maastrichtse International Art Fair te ontvangen. Haar eerste gast is een belangrijke sjeik (Nasrdin Dchar), maar Maya weet niet dat deze sjeik in feite een Amsterdamse crimineel genaamd Aziz is. Aziz wil op de Art Fair een belangrijk Marokkaans mozaïek stelen en heeft Maya’s kunstkennis nodig om dit plan uit te voeren.

Fake

Foto: Just Entertainment

Acda heeft voor zijn regiedebuut de beschikking over een prima cast bestaande uit Sanne Langelaar (Michiel de Ruyter), Tim Haars (New Kids), Lies Visschedijk (Soof) en Gouden-Kalf-winnaars Gijs Naber (Aanmodderfakker) en Nasrdin Dchar (Rabat, Infiltrant). Naber maakt de meeste indruk, ondanks zijn kleine rol. Vooral omdat zijn personage een wat mysterieus karakter heeft. Zo draagt hij de hele film een kilt, maar wordt hier nooit een uitleg over gegeven.

Dit lijkt een bewuste keuze, maar andere onduidelijke momenten zijn vooral aan de regie te verwijten. De onervarenheid van Thomas Acda komt duidelijk naar voren. De film is vooral wat rommelig; drama, komedie en romantiek worden slecht met elkaar afgewisseld. Hierdoor komen de Ocean’s Eleven-achtige plottwists niet altijd even goed naar voren. Ook de vormgeving is wat vlak, shots en vooral decors zien er goedkoop uit. De cast maakt een hoop goed en zorgt ervoor dat de film nooit vervelend wordt, maar Fake is zeker niet memorabel.