Doorgaan naar artikel
Ben-Hur
Aloys van Outersterp
Aloys van Outersterp
Voormalig hoofdredacteur
Profiel

Conclusie

Het conflict tussen de Joodse Ben-Hur (Jack Huston) en Romeinse Messala (Toby Kebbel) is sterk opgezet, maar het verhaal verloopt teleurstellend. Zo verstoort de ingekorte speelduur de vloeiende kijkervaring en is het religieuze aspect op een slechte manier in het geheel verwerkt.

Ben-Hur is nu te koop op Blu-ray en DVD.

Het boek Ben-Hur: A Tale of the Christ van Lew Wallace is al meer dan 100 jaar voer voor Hollywood; er verschenen reeds vijf adaptaties, waarvan de eerste al in 1907. Tevens wist de meest bekende versie, die uit 1959, maar liefst elf Oscars te winnen. Het lijkt dus al bij voorbaat onmogelijk om dit succes te overtreffen, maar toch heeft men een poging gedaan.

De Joodse Judah Ben-Hur (Jack Huston) en Romeinse Messala Severus (Toby Kebbel) groeiden op als broers. In het verdeelde Romeinse Rijk waren ze voortbestemd om de twee kampen tot elkaar te brengen, maar zo zou het niet lopen. Wanneer Pontius Pilatus (Pilou Asbæk) op het punt staat hun stad te bezoeken vraagt Messala aan Ben-Hur om zijn Joodse kompanen te verraden. Deze heeft hier geen zin in, maar wanneer er uiteindelijk een aanslag wordt gepleegd ziet hij zichzelf als zondebok worden aangewezen. Ben-Hur wordt als slaaf verbannen naar de galeien, waar hij jaren doorbrengt als roeier. Een samenloop van omstandigheden brengt hem uiteindelijk in contact met Ilderim (Morgan Freeman), met wie Ben-Hur een plan bedenkt om eindelijk wraak te kunnen nemen.

 

Ben-Hur

Foto: Paramount Pictures & MGM Pictures

Men doet aanvankelijk een geslaagde poging om het omvangrijke bronmateriaal interessant te maken voor een hedendaags publiek. Je raakt betrokken bij de personages van Toby Kebbell en Jack Huston en hun breuk is haast overtuigender dan in de versie uit 1959. Dit komt niet alleen door de reden van hun conflict, maar ook door het goede werk van de twee hoofdrolspelers. Vooral in vergelijking met Morgan Freeman, die eigenlijk continu in slaap lijkt te vallen, weten Huston en Kebbel het mindere scenario te verheffen. Toch verloopt de verdere vertelling niet zonder hapering, de ingekorte speelduur heeft duidelijk een negatief effect gehad op de vloeiende kijkervaring. Wel weet regisseur Timur Bekmambetov de actie van een lading energie te voorzien, al is het natuurlijk moeilijk om de bekende strijdwagenrace te verpesten.

Hoewel de oorspronkelijke subtitel A Tale of the Christ bij deze nieuwe vertelling is komen te vervallen, maakt Jezus wel zijn opwachting in het verhaal. Helaas is hij behoorlijk knullig in het geheel verwerkt, waardoor je je afvraagt waarom het religieuze aspect niet gewoon helemaal weggelaten is. Ook valt het einde, waarbij een wonderlijke gebeurtenis plaatsvindt, hierdoor uit de toon. Wanneer de afronding van het duel tussen Ben-Hur en Messala dan ook nog eens volstrekt ongeloofwaardig is, wordt bijna de hele film verpest.