review
Demolition
Conclusie
Hoewel het onderwerp redelijk zwaar lijkt, is de film dit alles behalve. Door de grote dosis humor en absurditeit is Demolition een geslaagde en zeer vermakelijke film.Als iets kapot is haal je het uit elkaar, vind je uit wat er mis is en bouw je het opnieuw weer op. Dit is precies wat Davis Mitchel (Jake Gyllenhaal, Enemy, Nightcrawler) in Demolotion doet nadat zijn leven in elkaar stort door het overlijden van zijn vrouw. Dit doet hij niet alleen figuurlijk met zijn leven maar ook letterlijk met alles, zoals zijn lekkende koelkast en de computer op zijn werk. Demolotion is de nieuwste film van Oscargenomineerd regisseur Jean-Marc Vallée (Dallas Buyers Club, Wild) en is een al even ontroerende als hilarische liefdesverklaring aan het leven.
Wanneer de snoepautomaat in het ziekenhuis hem zijn M&M’s niet geeft, besluit hij om een zeer persoonlijke klachtenbrief te schrijven naar de fabrikant. Zijn brief komt terecht bij Karen Moreno (Naomi Watts, Birdman), die gefascineerd raakt. Karen beantwoordt zijn brief, waaruit een bijzondere band tussen de twee ontstaat. De vriendschap met Karen en haar zoon Chris (Judah Lewis, Point Break) helpen Davis om zijn leven weer op te bouwen.
Davis Mitchell is een succesvolle zakenman die zijn emoties niet vaak uit. De dag nadat zijn vrouw overlijdt in een auto-ongeluk is hij alweer op zijn werk, alsof er niks aan de hand is. Phil (Chris Cooper, American Beauty), zowel de baas als schoonvader van Davis, uit zijn emoties over het verliezen van zijn dochter op een hele andere manier. Phil uit zijn emoties wel en zet zijn schoonzoon onder druk om zijn leven weer op de rails te zetten. Het verschil in de omgang met het verlies zorgt voor zowel hilarische als ontroerende scènes. Demolotion gaat in op verschillende manieren van rouwen. Niet iedereen gaat door hetzelfde rouwproces en sommige manieren blijken niet geaccepteerd te worden door de omgeving.
Door de film heen zien we Davis veranderen van een emotieloze zakenman naar een gebaarde sloopmachine in overall. Wanneer Davis uiteindelijk zijn emoties uit, is het moeilijk om het zelf droog te houden. Hoewel Davis een emotioneel afstandelijk personage is, krijgt Gyllenhaal het toch voor elkaar om het publiek te betrekken.
Hoewel het onderwerp redelijk zwaar lijkt, is de film dit alles behalve. Door de grote dosis humor en absurditeit is Demolotion een geslaagde en zeer vermakelijke film. In de tweede helft van de film wordt er wel relatief veel tijd besteed aan het slopen van alles en nog wat, wat uiteindelijk wat langdradig wordt. Wanneer je zelf echter ook zo kan genieten van het slopen van dingen, is dit juist genieten geblazen.