Doorgaan naar artikel
UFC 2
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Conclusie

Hoewel de game niet perfect is, heeft UFC 2 een positieve vooruitgang gemaakt ten opzichte van zijn voorloper. De magere carriere-modus is bij veel sportgames één van de belangrijkste modi en dat is bij UFC 2 wel een gemis. Gelukkig maakt 'Ultimate Team' dit grotendeels goed. De sfeer, de gevechten en de grafische details zorgen voor spectaculaire momenten die de liefhebbers zeker waarderen.

Iets minder dan twee jaar geleden kwam Electronic Arts met de game UFC. De licenties waren niet meer door ontwikkelstudio THQ in gebruik en Electronic Arts heeft deze op zich genomen. Niet gauw daarna sloot THQ San Diego hun deuren en bracht Electronic Arts hun eerste UFC-game uit. De game werd aardig ontvangen en was voorzien van verschillende technieken, waardoor de realiteit van de game hoog lag en waardoor je de klappen bijna kon voelen. Helaas waren niet alle vechters aanwezig en enkele bugs in de game konden een storend effect opwekken. Al met al was de eerste poging van Electronic Arts geslaagd en bijna twee jaar later komen ze met UFC 2.

UFC wordt in Nederland steeds groter en populairder. Over enkele maanden komt ook het eerste UFC-evenement in Nederland, waar onder andere de Nederlander Alistair Overeem de octagon in zal stappen. Bij het starten van de game kom je gelijk terecht in een van de evenementen waarin een gevecht bezig is tussen Rory Macdonald en Robbie Lawler. Op het beslissende moment neem je de besturing over en mag je het gevecht afmaken. Je wordt ondersteund door korte instructies waarin de basisknoppen worden uitgelegd. Wanneer je eenmaal als winnaar uit de bus komt, beland je in het hoofdmenu waarin je kan kiezen wat je allemaal wilt gaan doen. En er is genoeg te doen: Electronic Arts heeft namelijk verschillende modi verwerkt in de game. De één is interessanter dan de andere en zal ook meer tijd opslurpen. Naast een standaard gevecht dat zowel lokaal als online gespeeld kan worden, is er ook de carrière-modus, die erg mager is in dit deel. Vaak is de carrière-modus de hoofdmodus waarin je de meeste uren doorbrengt, maar na enkele uren flink doorspelen ben je de wereldkampioen en kan deze modus worden gesloten. Gelukkig zijn er daarnaast nog enkele andere modi waarin je uren kunt steken.

UFC 2

Een van de beschikbare modi is ‘Ultimate Team’. Deze modus is vergelijkbaar met de succesvolle FUT-modus uit de FIFA-games van EA Sports. Hierin is het mogelijk om je eigen team te ontwikkelen met verschillende vechters uit verschillende gewichtsklassen. Na gevechten gespeeld te hebben, ontvang je munten waarmee je kaarten kunt kopen die bijvoorbeeld je vechter beter of gezonder maken. De kaarten kunnen overigens ook voor echt geld worden gekocht. De gamers die geen extra geld willen uitgeven zullen hierdoor langer moeten sparen en vechten voordat hun personage hetzelfde niveau bereikt als bij iemand die er enkele euro’s tegenaan heeft gegooid. Dit is voor de balans nadelig, maar je ziet het in steeds meer games terugkomen.

In Ultimate Team is het mogelijk om tegen computergestuurde tegenstanders te vechten, maar de online gevechten zijn een stuk leuker en behoorlijk verslavend. Er worden gelijkmatige tegenstanders gezocht en zo kun je met je zelfgemaakte vechter kijken uit wat voor hout hij is gesneden. Het is daarom ook erg bevredigend wanneer je met je onervaren vechter wint van een andere online speler. Het is overigens niet mogelijk om met dezelfde vechter door te blijven gaan zo lang jij wilt. Na elk gevecht worden er punten afgetrokken en loopt je fitheid achteruit. Je vechter moet hiervan herstellen en na verloop van tijd heeft hij weer voldoende punten om de volgende strijd aan te gaan. De hele modus steekt goed in elkaar en maakt de schrale carrière-modus deels goed.

UFC 2

Daarnaast is er nog de ‘Knockout’-modus. Hierin is het de bedoeling om de tegenstander zo snel mogelijk te verslaan. Beide vechters hebben een levensbalk en degene waarbij de balk als eerste leeg is, verliest. Het draait hier puur om het staande gevecht; het neerhalen en worstelen is hierbij uitgeschakeld. Alles draait om goede en gemikte stoten, maar ook je dekking speelt een grote rol. Het is een leuke modus om met vrienden te spelen; de rondes verlopen lekker snel en het is altijd leuk om je vrienden te vernederen door zijn of haar vechter genadeloos knockout te slaan.

Verder is het mogelijk om zelf een eigen evenement samen te stellen waarin jij bepaald wie de vechters zijn. De ‘Live Events’ laten het eerstkomende UFC-evenement zien. Je hebt hier de mogelijkheid om te gokken welke vechter zal winnen, hoe hij zal winnen en in welke ronde. Vervolgens heb je de mogelijkheid om het gevecht te spelen en te kijken of je voorspelling uitkomt. Wanneer je het goed hebt, ontvang je extra punten. Hoewel het een leuke afwisseling is, voegt het eigenlijk weinig toe aan de game.

UFC 2

Wat de gameplay betreft heeft EA Sports geleerd van de fouten uit het vorige deel. Er zijn soms helaas nog wel rare bewegingen aanwezig wanneer beide vechters een bepaalde actie uitvoeren. Het lijkt erop alsof alles dan even in de war is, waardoor een actie niet goed wordt uitgevoerd of het snel of haperend gaat. Gelukkig is dit wel veel minder aanwezig en verlopen de gevechten over het algemeen vloeiend. Ook van de grondgevechten hebben ze geleerd; wanneer het gevecht op de grond wordt voortgezet dan was dit voorheen een lastige opgave. Middels een soort minigame moest je je er dan doorheen worstelen, maar dit is nu makkelijker en soepeler gemaakt, althans als je het onder de knie hebt. Het is even wennen en de gegeven uitleg is helaas niet altijd even duidelijk, maar het is verbetering.

Grafisch ziet UFC 2 er top uit. Er zijn 250 vechters aanwezig en deze zijn vrijwel allemaal tot in de kleinste details ontwikkeld. De tattoo’s, het postuur, de kapsels, alles is duidelijk en de kenners zullen de vechters direct herkennen. Niet alleen het uiterlijk is overgenomen, maar ook verschillende bewegingen en zelfs vreugdedansjes zijn erin verwerkt. Wanneer je je eigen vechter maakt, heb je de mogelijkheid om bepaalde eigenschappen van bekende vechters te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de bekende wijzende vinger van Alistair Overeem wanneer hij zijn entree maakt in de octagon. EA Sports weet tevens een echte UFC-ervaring naar je huiskamer te brengen; bloed spat in het rond na een ferme rake klap en na verloop zie je de zweetdruppels van de lichamen druppen. Vechters vertonen blauwe plekken en verwondingen nadat ze enkele klappen hebben ontvangen. Ze worden wel opgelapt tussen de rondes door, maar deze wonden kunnen gelijk weer openspringen. Dit zijn leuke details die de game realistisch maken. De bekende commentator Joe Rogan is ook van de partij; hij doet het verslag en kan dit als geen ander. Het enige nadeel is dat er weinig variatie wordt gebruikt in de zinnen en dat veelal dezelfde uitspraken worden gebruikt. Dit had wat uitgebreider mogen zijn.

UFC 2 is geen perfect spel, maar EA Sports heeft met hun tweede deel duidelijk geleerd van hun eerdere fouten en doet een hoop stappen vooruit.