Doorgaan naar artikel
Where To Invade Next
Ellen van den Braak
Ellen van den Braak
Profiel

Conclusie

De nieuwe documentaire van Michael Moore is er één die aanlokkelijk is voor alle leeftijden. Bomvol humor, snelheid en een vaste vorm die losse stukjes aan elkaar weet te lijmen. Echter is de samenhang zwak en snel doorheen te prikken. Wie dat doet, houdt kleine stukjes over die Moore toch met een fraaie opbouw weet te presenteren.

Where To Invade Next is Michael Moore’s nieuwste documentaire. Het werd ook wel weer tijd, aangezien zijn vorige documentaire, Capitalism: A Love Story, alweer zeven jaar geleden uitkwam. Moore heeft Where To Invade Next zelf geschreven, geregisseerd en geproduceerd en dat is te zien. Moore’s speelse stijl komt goed terug in zijn reis door andere landen. Hoewel hij grote brokken informatie naar de kijker presenteert, is er een luchtigheid door zijn reizen heen gewoven die alles makkelijk verteerbaar maakt.

where_to_invade_next_47043286_st_1_s-high

In Where To Invade Next gaat Michael Moore op reis door, vooral Europese, landen om hun manier van leven en regelingen te bekijken. Op eens speelse manier valt Moore de landen binnen om hun ideeën te stelen. Van de vakantiedagen van de Italianen tot de vergevingsgezindheid in Noorwegen, Michael wil alle ideeën meenemen naar de Verenigde Staten. In zijn mening valt er veel te verbeteren en kan Amerika veel van andere landen leren. Deze mening wordt veelal gedeeld door de mensen die Moore op zijn reizen spreekt, dan al niet expliciet dan subtiel.

Wat de documentaire meteen aanzet is de neiging om alles te gaan fact-checken. Want zijn al die grandioze dingen die andere landen doen wel echt waar? Het lijkt haast te mooi om waar te zijn. Moore zelf heeft die houding ook; vaak is hij met stomheid geslagen wanneer hij ziet hoe andere mensen leven, hoe het ook anders kan.

where_to_invade_next_47043286_st_5_s-high

Waar de titel deed vermoeden dat Moore een glasharde kritiek op de oorlogspolitiek van de Verenigde Staten zou leveren, geeft hij in plaats daarvan een reis die vooral bestaat uit nieuwsgierigheid. Hoewel hij erg veel landen aandoet en deze opbouw na een tijdje nogal saai kan overkomen, is Moore gemotiveerd te positieve kanten van andere landen te belichten in plaats van de slechte kanten van zijn eigen land. Dit brengt een positievere documentaire voort dan de kijker gewend is. Maar juist daarom is Where To Invade Next een fijne, laagdrempelige doch informatieve documentaire.