Doorgaan naar artikel
Ik Wil Gelukkig Zijn
Ellen van den Braak
Ellen van den Braak
Profiel

Conclusie

Ik Wil Gelukkig Zijn is een ode aan Fien de la Mar, film- en toneelicoon van de vroeg twintigste eeuw. De documentaire reist door Fiens werk en zo ook door de ontwikkeling van de Nederlandse filmindustrie. Echter weet de documentaire niet de persoon Fien te belichten; het is alleen de artiest die een plek in het spotlicht krijgt.

Fien de la Mar is zonder twijfel een van de grootste acteertalenten die Nederland ooit gekend heeft. Als een multitalent in een acteerlandschap dat aan haar voeten lag wist Fientje zich zowel film als toneel als als zang toe te eigenen. Fientje werd een icoon in een industrie die pas net opkwam en heeft hierdoor de Nederlandse filmindustrie mee helpen vormgeven.

Ik Wil Gelukkig Zijn is een documentaire over het talent Fien de la Mar. Er moet expliciet bij worden gezegd dat het om het talent De la Mar gaat en niet om de vrouw. Aspecten van Fientjes leven en persoonlijkheid worden aangehaald, maar altijd in relatie tot haar carrière. Ik Wil Gelukkig Zijn laat duidelijk Fien de actrice zien. Haar persoonlijke leven doet er minder toe.

Daarmee is de documentaire van Annette Apon ook meteen een ode aan Fien de la Mar. Af en toe worden aspecten van Fiens leven of persoonlijkheid aangedaan en heel soms zijn deze negatief, maar het grootste deel van de documentaire bestaat uit verschillende beschrijvingen van haar talent. Dit effect slaat echter de plank mis; zo wordt er geen rond beeld gegeven over wie Fien de la Mar was als persoon, omdat haar leven niet wordt besproken. Haar huwelijk met Piet Grossouw en haar affaire worden maar heel even aangehaald en haar onkunde om een theater te runnen als zakenvrouw al helemaal niet. Zo wordt haar sprong uit het raam terloops genoemd. Dit zijn belangrijke aspecten van Fientje de persoon. De documentaire kijkt hier overheen om naar Fientje de actrice te kijken.

Ik Wil gelukkig zijn, Fien de la mar

Echter wordt het effect dat ze op de Nederlandse film- en toneelindustrie achterliet ook niet benadrukt. De documentaire zweeft dan ook maar een beetje in het midden; het beschrijft Fientje wel, maar toch ook niet. Want ze is meer dan wat Ik Wil Gelukkig Zijn je wilt doen geloven.

Wat de documentaire wel bevat, zijn veel verschillende fragmenten uit De la Mars filmoeuvre. Samen met haar zang geven ze een rond beeld van haar acteerprestaties. Fien de la Mars toneelprestaties zijn helaas nooit op film vastgelegd, maar deze leegtes worden goed aangevuld door persoonlijke anekdotes. Zo weet Apon heel goed dat Fientjes solo over het Rotterdamse bombardement een kwalitatief hoogtepunt is in haar carrière en dit wordt zo goed en rond mogelijk belicht op een creatieve manier.

Door fragmenten en anekdotes is Ik Wil Gelukkig Zijn een duidelijke ode aan Fien de la Mars werk, maar slaat een tekort om een ode te zijn aan Fien zelf.