nieuws
Het Filmarchief: The King’s Speech, Brokeback Mountain, Heat en meer
Elke donderdag duiken we voor onze rubriek “het filmarchief” de filmarchieven in om te kijken welke films er rond deze tijd uit zijn gekomen. Deze week reizen we af naar het koninklijk huis van Engeland voor The King’s Speech, praten we over pizza in Pizza Maffia, rijden we paard met Jake Gyllenhaal en Heath Ledger in Brokeback Mountain en zitten we op het puntje van onze stoel voor Heat.
Wil je de eerdere edities van Het Filmarchief bekijken? Neem dan een kijkje op onze speciale Filmarchief-pagina!
Rianne
The King’s Speech (2011)
Het Oscarwinnende The King’s Speech vertelt een prachtig en ontroerend verhaal over de koning van Engeland die zijn stem probeert te vinden. De film van regisseur Tom Hooper won op de 83e Oscaruitreiking vier beeldjes, waaronder die van beste film, beste regisseur, beste mannelijke hoofdrol (Colin Firth) en beste originele scenario. En die Oscars zijn stuk voor stuk dik verdiend.
Albert George, zoon van koning George V, moet als prins wel eens toespraken houden. Dit gaat hem alleen niet heel makkelijk af, want de prins stottert. Wanneer zijn vrouw Elizabeth Bowes-Lyon (Helena Bonham Carter) hem introduceert aan de spraakleraar Lionel Logue (Geoffrey Rush) is Albert niet erg enthousiast. Hij vindt de oefeningen maar vreemd en heeft er weinig vertrouwen in dat het zal werken. Naarmate de film vordert groeien Lionel en Albert steeds meer naar elkaar toe en worden uiteindelijk vrienden, hoewel het niet altijd even makkelijk gaat. Nadat koning George V is overleden, volgt Alberts broer Eduard VIII (Guy Pearce) hem voor korte tijd op. De koning moet aftreden als zijn verloofde, een gescheiden vrouw, niet als koningin aanvaard zal worden. Tegen zijn zin in volgt Albert hem op als koning. Op aanraden van de premier (Timothy Spall) verandert hij zijn naam naar George VI, want Albert zou te Duits klinken. George VI wordt koning in de tijd dat de Tweede Wereldoorlog op het punt staat uit te breken en hij moet zich voorbereiden op een speech via de radio. Na alle behandelingen en oefeningen met Lionel gaat hem dat gelukkig goed af.
Deze film heeft mij persoonlijk erg geraakt: ik heb vroeger namelijk zelf ook gestotterd. Ik weet hoe lastig het kan zijn om voor een publiek te moeten spreken, terwijl je niet uit je woorden komt. Daarom vind ik The King’s Speech ook zo’n goede film, de regisseur weet heel goed de frustraties uit te beelden die stotteren met zich meebrengen. Dit komt natuurlijk mede door het fantastische acteerwerk van Colin Firth en de manier waarop Geoffrey Rush hier als spraakleraar mee om gaat.
Nisrine
Pizza Maffia (2011)
De film Pizza Maffia gaat over de jonge Marokkaanse koeriers Brahim (Ilias Ojja) en zijn neef Haas (Mamoun Elyounoussi). De vader van Brahim runt een pizzeria, maar omdat hij aan reuma lijdt neemt zijn broer Faris het over. Als er op een dag geld uit de kassa verdwijnt, beschuldigd de vader van Brahim zijn broer. Vanaf die dag barst de strijd los tussen de twee families. De twee koeriers, Brahim en zijn neef Haas, komen lijnrecht tegenover elkaar te staan.
Ik weet nog heel goed dat ik voor het vak Nederlands op de middelbare school verplicht was om het boek te lezen. Vervolgens moest ik er een boekverslag over schrijven. Nadat Pizza Maffia uitkwam, ben ik hem gelijk gaan kijken. Ik vond hem waanzinnig, misschien wel beter dan het boek. Dat vind ik overigens nog steeds. De hoofdpersonages spelen hun rollen heel overtuigend, waardoor het verhaal en de boodschap in de film heel goed tot zijn recht komt. Een film die ik met plezier een aantal keer kan kijken, maar uiteraard wel onder genot van een stuk pizza.
Jennifer
Brokeback Mountain (2006)
Het was in 2006 dat de controversiële film Brokeback Mountain uit kwam. De film vertelt het verhaal van twee cowboys die eigenlijk homoseksueel zijn, maar dit moeten verbergen voor de rest van de wereld. Homoseksualiteit was in 2006 nog lang niet geaccepteerd, zeker niet in de Verenigde Staten. Dat was ook te merken toen de film uitkwam. In Utah cancelde een bioscoopeigenaar de première twaalf uur voor het evenement, toen hij achter het thema van de film kwam. In islamitische landen (op twee na) en in China werd Brokeback Mountain zelfs verbannen. Nog steeds staat bij sommigen de film slechts bekend als ‘that gay cowboy movie’.
Max
Heat (1996)
Deze week viert Heat zijn twintigste verjaardag in Nederland. De briljante misdaadfilm van Michael Mann is in 2016 nog even goed als in 1996. Deze botsing van twee van de grootste acteurs aller tijden kijk ik nog bijna ieder jaar. Robert de Niro als de bankovervaller, Al Pacino als de agent die hem moet stoppen. Zelfs terwijl ik dit stuk schrijf, denk ik weer terug aan die fantastische scène op het vliegveld. Meer zeg ik er niet over, want daarvoor zul je de film toch echt moeten kijken. Voor iedereen die Heat nog niet heeft gezien, kijk hem zo snel mogelijk. Voor iedereen die Heat al wel heeft gezien, kijk hem zo snel mogelijk opnieuw.