Doorgaan naar artikel
Toshiba P300 High-Performance HDD
Johan van de Westerlo
Johan van de Westerlo
Techredactiemanager
Profiel

Conclusie

De prijs/kwaliteitverhouding van de Toshiba P300 2TB is goed. De prijs ligt niet veel hoger dan andere harde schijven en je krijgt er een hoge RPM en veel cache geheugen voor terug. De schijf is hierdoor wel iets minder energiezuinig, maar dat scheelt niet bijzonder veel.

Hoewel het Japanse elektronicabedrijf Toshiba bij velen voornamelijk bekend is om hun laptops, ontwikkelen ze ook meerdere hardware, waaronder harde schijven. De Toshiba P300 2TB is hier één van.

Harde schijven zijn over de jaren heen flink uitgebreid en in verhouding steeds goedkoper geworden. Als je kijkt naar de opslagcapaciteit en de prijs die je ervoor betaalt tenminste. Jaren geleden kocht je bijvoorbeeld een 250GB-schijf voor hetzelfde geld wat je nu neerlegt voor een 2TB-schijf. Naast dat de opslagcapaciteit stukken groter is, zijn de schijven ook sneller geworden door het gebruik van de SATA-poort. Ook de rotatiesnelheid (RPM) is verhoogd, waardoor de schijf sneller draait en daardoor ook sneller kan lezen en schrijven. Toshiba heeft twee P300 2TB-schijven ter beschikking gesteld om te testen in een Qnap TS-251 NAS. Deze 3,5 inch harde schijven zouden een prima keuze zijn voor een NAS gezien de prijs en wat je daarvoor terugkrijgt.

toshiba p300

Zo kost een Toshiba P300 2TB ongeveer €95,-, wat een gemiddelde prijs is voor een harde schijf met een opslagcapaciteit van 2TB. Er zijn eventueel goedkopere harde schijven verkrijgbaar, maar dan zou je bij een ander (onbekender) merk uitkomen of eentje met een lagere RPM. De Toshiba P300 2TB wordt vermeld onder de High Performance lijn, wat aangeeft dat de harde schijf hogere prestaties biedt. Dit komt onder andere door de hoge RPM van 7200. In tegenstelling tot de meeste harde schijven van 5400 RPM, gaat de Toshiba P300 2TB voor de hoogst haalbare rotatiesnelheid. Het nadeel echter is dat ze hierdoor wel iets meer stroom verbruiken. Je krijgt er wel een snellere lees- en schrijfsnelheid voor terug wat voor een NAS wel fijn is.

De Toshiba P300 2TB is tevens voorzien van 64MB cache geheugen, wat vrij hoog is gezien de meeste harde schijven 16MB of 32MB gebruiken. Het cache geheugen wordt gebruikt als tijdelijke opslag, waardoor programma’s of bestanden snel gestart kunnen worden. Denk hierbij aan het laden van een foto of filmpje: dit zal na het sluiten en het herstarten sneller gaan. In combinatie met de hoge RPM resulteert dit in een snelle harde schijf.