nieuws
Special: 20 jaar PlayStation in Nederland!

Gisteren was op NWTV te lezen dat de Gameboy 25 jaar geleden in Nederland verkrijgbaar was. Vandaag is de dag dat 20 jaar geleden Sony met de PlayStation voor het eerst in Nederland te verkrijgen was.
Sony kwam op 3 december 1994 met hun eerste console in Japan. Op 9 september 1995, bijna een jaar later verscheen de console ook in de Verenigde Staten. Bijna drie weken later op 29 september 1995 was de PlayStation dan ook eindelijk in Europa te verkrijgen. Nu, precies 20 jaar later kijken we terug en bekijken we de geschiedenis van één van de meest verkochte consoles ter wereld.
PlayStation 1
Uit een uiteengelopen samenwerking van Sony en Nintendo is de PlayStation uit voortgekomen. Het oorspronkelijke idee was om voor de Super Nintendo Entertainment System (SNES) een cd toevoeging te ontwikkelen. De spellen voor de SNES werden op cassettes uitgebracht welke in de console gestoken moesten worden. Dit concept was al in een vergevorderd stadium, totdat Nintendo de samenwerking met Sony verbrak omdat Sony alle rechten zou hebben op alle games die op cd zouden worden uitgebracht. Nintendo is uiteindelijk in zee gegaan met Philips en hebben de cd-i op de markt gebracht. Dit multimediasysteem is echter nooit een succes geworden, mede door de hoge prijs. Voor de goedkoopste variant moest al gauw een slordige 1000 gulden worden betaald. Sony ging verder met de ontwikkelingen van de cd toevoeging en kwam met zijn eigen console, de PlayStation. Onder andere door de komst van de PlayStation, oftewel PS1, was het einde van de cd-i in zicht.
De PS1 werd in Japan op 3 december 1994 gelanceerd en pas bijna een jaar later in september 1995 in Amerika en Europa. De PlayStation was destijds heer en meester in het 32/64-bitstijdperk. PlayStation bezat een marktaandeel van 70,3%. Nintendo had inmiddels ook een console ontwikkeld in het 32/64-bitstijdperk, namelijk de Nintendo 64. Zij hadden een marktaandeel van 22,7%. Concurrent Saturn had met zijn Sega het een marktaandeel van 6,8%.
De eerste opvolger kwam in het jaar 2000 en was kleiner en goedkoper dan de PS1. Deze console ging onder de naam: PSone. De console had dezelfde specificaties als zijn grotere broer, maar was de helft kleiner. Bij de spelcomputer werd de DualShock controller geleverd. Deze controller vibreerde wanneer de speler werd geraakt of bijvoorbeeld met zijn auto ergens tegenaan reed. Ingebouwd geheugen was destijds nog niet aan de orde, spellen werden opgeslagen op geheugenkaarten welke aan de voorkant van de console moesten worden geplaatst. Bij een volle geheugenkaart moesten dan ook opgeslagen spellen worden verwijderd of er moest een extra geheugenkaart gekocht worden. Uiteindelijk is Sony op 24 maart 2006 gestopt met de productie van de PlayStation.
PlayStation 2
Na het succes van de PlayStation kwam Sony met een vernieuwde en verbeterde console. De opvolger krijgt de toepasselijke naam PlayStation 2. Deze nieuwe gamemachine is beter en krachtiger dan zijn voorganger. Hierdoor kunnen de spellen mooier en beter uitgewerkt worden. Nadat Sony in het jaar 2000 stopte met de productie van de PlayStation (PS1), werd de PS2 gelanceerd. In november 2000 lag de console in Europa in de winkels. De console was niet alleen grafisch beter, maar had ook een snellere engine. Tevens was het mogelijk om met de PS2 video DVD’s af te spelen. De DVD speler in de console kon normale DVD’s lezen maar ook de zogeheten double-layer DVD’s. Bij deze DVD’s is de opslagcapaciteit twee keer zo groot als een normale DVD. Hierdoor kan meer data worden verwerkt op de DVD, wat meer mogelijkheden biedt voor de spelontwikkelaars. Ook de spellen van de PlayStation en PSone konden worden gespeeld op de PS2.
Op de PS2 was het ook mogelijk om middels een netwerk adapter verbinding te maken met het internet zodat er online tegen elkaar gespeeld kon worden. Later is er ook een “expansion bay” ontwikkeld waardoor er een hardeschijf gekoppeld kon worden aan de console. Hierop konden spellen en uitbreidingen worden gedownload en opgeslagen. De PS2 is ook voorzien van USB aansluitingen welke te gebruiken zijn voor randapparatuur, bijvoorbeeld een dansmat of EyeToy. De EyeToy is een webcam waarmee de speler met handbewegingen een spel kan spelen. Bij de console werd de DualShock 2 controller geleverd. Deze vibrerende controller is bijna gelijk aan de controller van de PlayStation op een paar kleine cosmetische veranderingen na.
De PS2 werd standaard in het zwart geleverd. Later is er ook een zilveren uitvoering ontwikkeld en nog een beperkt aantal consoles in een lichtgele en een donkerblauwe doorzichtige kleur. In 2004 werd net als bij de PS1 een kleinere variant gemaakt. De PS2 Slimline is slechts 2,5 cm dik en heeft de cd lade ingeruild voor een klepje. De Slimline versie is ook voorzien van een ingebouwde netwerk adapter. Na ruim 12 jaar stopte Sony op 28 december 2012 met de productie van de PS 2.
PlayStation 3
De techniek bleef evolueren en er was steeds meer mogelijk. Hierdoor kon ontwikkelaar Sony niet achterblijven met een nieuwe verbeterde console. Na de PlayStation 2 verscheen dan ook de PlayStation 3. Deze vernieuwde en verbeterde console was weer op en top en klaar voor een nieuwe generatie games en entertainment. Tijdens het jaarlijkse E3 game-evenement op 16 mei 2005 presenteerde Sony hun derde console in de PlayStation reeks. De productie startte in november 2006 in Japan en Noord-Amerika en in maart 2007 in de rest van de wereld. De productie in de PAL-gebieden startte later door een vertraging in de massaproductie van de Blu-ray speler die in de PlayStation 3 werd geplaatst. De PS3 moest het vooral opnemen tegen Microsoft’s Xbox 360 en de Wii van Nintendo. Na berekeningen eind 2012 is bekend gemaakt dat de PS3 en de Xbox 360 een gedeeld tweede plaats hebben als het over de aantal verkochte systemen gaat. De Wii gaat aan de leiding met bijna 100 miljoen verkochte exemplaren. De Xbox 360 en PS3 zijn ongeveer 70 miljoen keer verkocht.
De PS3 werd al vanaf het begin al geleverd in twee verschillende smaken. Deze verschilde in prijs en mogelijkheden. De ene console had 40GB hardeschijf ruimte en geen mogelijkheid om spellen van de PS2 te kunnen spelen. De andere console had een hardeschijf van 60GB, met deze console was het wél mogelijk om PS2 spellen te spelen. Bovendien had de 60GB versie twee extra USB poorten en had de mogelijkheid om data kaartjes te plaatsen zoals SD, CompactFlash en Memory Stick. Later in 2008 werd bekendgemaakt dat de mogelijkheid om PS2 spellen te spelen zou verdwijnen en er geen 60GB varianten meer zouden worden geproduceerd. In plaats daarvan werd er een 80GB PlayStation 3 ontwikkeld en een jaar later de 160GB versie. Sony bleef maar nieuwe modellen ontwikkelen met dezelfde specificaties maar met steeds meer hardeschijf ruimte. In 2009 is er nog een model met 120GB verschenen en één met 250GB.
De PS3 is niet alleen een spelcomputer maar door de toevoeging van onder andere de Blu-ray speler een compleet entertainment systeem. Met deze console konden spellen gespeeld worden, DVD films gekeken worden, Blu-ray films gekeken worden, internetten en meer. Bezitters kochten na het defect gaan van de DVD of Blu-ray speler geen nieuwe meer, want de PS3 kon deze ook afspelen.
Bij de PS3 werd standaard de Sixaxis DualShock 3 controller geleverd. Net als bij de controllers van de voorgaande consoles vibreerde deze. De controller maakt gebruik van zesassentechnologie waarmee hij als bewegingssensor fungeert. Wanneer een speler op een balk balanceert en de controller scheef houd kan hij van de balk afvallen. Dit wordt echter alleen gebruikt wanneer in het spel verwerkt is door de ontwikkelaar.
Op 18 augustus 2009 kondigde Sony op het Gamecom evenement aan dat er ook van deze console een kleinere versie zou komen. De PS3 Slim-versies waren verkrijgbaar met een hardeschijf van 120GB, 160GB, 250GB of 320GB en was 33% kleiner en 36% lichter dan zijn grote broer. Bovendien verbruikte het Slim model 34% minder energie dan de grote modellen.
PlayStation 4
Op 29 november 2013 was het zo ver. De opvolger van de PS3 was in Europa verkrijgbaar en zou de beste en snelste console moeten zijn op dat moment. Sony begon met de ontwikkeling van de PlayStation 4 in 2008, één jaar nadat de PS3 in Europa werd gelanceerd. De PlayStation 4 werd eerst op een eigen evenement en later op het jaarlijkse E3-evenement getoond waarbij veel technische informatie werd vrijgegeven. Wat opviel is dat de gebruikte technologie veel weg heeft van een PC. Er wordt bijvoorbeeld nu gebruik gemaakt van een x86-architectuur in plaats van een Cell-structuur zoals voorgaande modellen. De overstap van architectuur maakt het voor ontwikkelaars makkelijker en goedkoper om spellen te maken wat het daardoor ook toegankelijker maakt voor kleinere ontwikkel studio’s.
Naast de architectuur werd ook de hardware flink verbeterd. Zo werd de PS4 voorzien van een snellere Blu-ray speler en maar liefst 8GB GDDR5 systeemgeheugen. Hiermee is het geheugen zestien keer sneller dan dat van de PS3. Dit geeft als uitgangspunt dat de console langer mee zou moeten kunnen met de huidige technologie. De PS4 wordt standaard geleverd met een harde schijf van 500GB en later ook met 1TB. Verder is de console voorzien van twee USB 3.0-poorten, Bluetooth, netwerkaansluiting, HDMI, optische audio en WiFi.
Wat de controller betreft is deze ook flink onder handen genomen. De DualShock 4-controller heeft een nieuwe vormgeving en is voorzien van nieuwe extra functies. De grootste verandering is het aanraakscherm aan de voorkant dat tevens kan worden ingedrukt als knop. Deze knop is bruikbaar in de games en kunnen extra acties uitvoeren als ontwikkelaars dit in hun game verwerken. Verder ondersteunt de controller bewegingsdetectie door middel van een gyroscoop en versnellingsmeter.
De DualShock 4-controller is voorzien van een speakertje waardoor geluiden uit de game kunnen worden afgespeeld. Denk hierbij aan de stem van je teamleider vanuit de cockpit in een F1-game, maar bijvoorbeeld ook het geluid van special effects. De achterzijde van de controller is voorzien van een verlichting dat meer functies heeft dan alleen maar aangeven dat de controller aan staat. Zo zal de verlichting verkleuren wanneer de accu bijna leeg is of is er snel te zien wie welk personage bestuurt. Tussen de twee handgrepen in is een aansluiting gemaakt om een headset op aan te sluiten. Deze zal dan min of meer een draadloze functie hebben doordat de controller ook draadloos is.
Op de DualShock 4-controller is tevens een share-knop geplaatst. Middels deze knop is het mogelijk om screenshots te maken en te delen met vrienden, maar ook om je beelden live te streamen. Deze stream kan dan door andere gebruikers worden bekeken. Naast deze functionaliteit zijn er nog verschillende andere apps ontwikkeld die op de PS4 geïnstalleerd kunnen worden. Bijvoorbeeld Netflix, Sharefactory, PlayStation Music en nog veel meer.
In tegenstelling tot de PS3 is het voor de PlayStation 4 vereist om een actief PlayStation Plus abonnement te hebben wanneer je online wilt spelen. Waar dit bij de PS3 alleen nodig was voor gratis content en korting is dit bij de PS4 nodig voor meerdere zaken. Niet elke netwerkfunctie heeft PlayStation Plus nodig. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om standaard beelden te delen met vrienden of om andere apps te gebruiken. Wanneer je een multiplayer start zal je een actief abonnement nodig hebben. De Instant Game Collection is nog steeds aanwezig. Hiermee krijgt de abonnee elke maand enkele gratis games aangeboden die actief zijn zo lang het abonnement loopt.
De PlayStation 4 wordt nog volop verkocht en we kunnen hier voorlopig nog mee vooruit. Er worden nieuwe games ontwikkeld en met de kracht van de console zien deze er steeds beter, mooier, groter en realistischer uit. Dit wil overigens niet zeggen dat Sony niet alvast plannen heeft om te gaan kijken naar de PlayStation 5.