review
JBL Charge 2+
Conclusie
De JBL Charge 2+ is een waardige opvolger van de originele Charge. Op het gebied van geluid is het een verbetering en kan zich meten met zijn concurrenten. Het is wel de vraag of de 2+ versie het extra geld waard is. Alleen de splashproof functie is voor mij geen 50 euro waard. Daarnaast blijft het ontzettend jammer dat er geen hoesje bijgeleverd wordt. Desondanks is deze speaker één van de beste is zijn prijsklasseSinds de opkomst van de smartphone en tablets komen er ook meer draadloze speakers op de markt. JBL heeft sinds kort de JBL Charge 2+. De opvolger van de JBL Charge. Is dit de ideale draadloze speaker?
De JBL Charge 2+ is de opvolger van de succesvolle JBL Charge. Het is een compacte speaker voor een redelijke prijs. De speaker dankt zijn naam aan het feit dat je de accu van de speaker ook kunt gebruiken om je smartphone op te laden. In deze review behandelen wij de Charge 2+. Het kleine plusje in zijn naam houdt in dat deze speaker spatwaterdicht is. De speaker kan hierdoor tegen een kleine regenbui of als er per ongeluk een klein beetje water overheen gaat. Het is zelfs mogelijk om de speaker onder de kraan te houden en schoon te maken. De originele Charge 2 stamt uit oktober 2014. De Charge 2+ is sinds juni op de markt.
Geluid
Het belangrijkste punt bij een speaker is het geluid. Een speaker met veel opties voor weinig geld gaat vaak ten koste van de geluidskwaliteit. Bij de JBL Charge 2+ is het geluid prima in orde. Er is vooral geïnvesteerd in het geluid van de bass. Deze komt nu uit allebei de zijkanten van de speaker. Toch is het geluid niet altijd optimaal. De bass staat vaak iets te hard, ongeacht de instelling van je muziekspeler. Vooral bij nummers met veel instrumenten wordt de treble teveel overstemd door de bass. Ondanks dat geeft de speaker een goed geluid wat zeker gelijkwaardig is aan andere speakers in deze prijsklasse
Social Mode
Een veel gehoorde klacht bij speakers is het feit dat er maar één apparaat tegelijk kan worden aangesloten. Bij de Charge 2+ is het door middel van de “social mode” mogelijk om drie apparaten tegelijk met de speaker te verbinden. In grote groepen is dit een zeer handige functie. Het is wel nodig om voor het inschakelen van deze functie even de gebruiksaanwijzing door te lezen, maar als je het eenmaal onder de knie hebt is het een leuke toevoeging waar je vooral in grote groepen profijt van hebt.
Grote accu
De JBL Charge 2+ bevat een accu van maar liefst 6000mah. Dit zorgt voor een speelduur van 10-12 uur. Tijdens onze testperiode haalden wij een speeltijd van maximaal 11 uur. Meer dan genoeg om de speaker een dag of nacht te gebruiken. Bij het gebruik op een meerdaagse festival moet je de speaker tussendoor wel een paar keer opladen. Al helemaal als je de speaker gebruikt om je telefoon op te laden. Met de capaciteit van de accu is het bijvoorbeeld mogelijk om twee keer een iPhone 6 volledig te kunnen opladen.
Splash Proof
Zoals ik al eerder aangaf beschikt de Charge 2+ over een “splashproof” functie. De speaker kan tegen een regenbui en is zelfs schoon te maken onder de kraan. Je moet er echter niet mee het zwembad of de zee in gaan. Op deze functie na is de speaker identiek aan de gewone Charge 2. We vonden het lastig om de functie grondig te testen. De paar kleine buien hebben echter niet voor gezorgd dat de speaker stuk ging. Kijkend naar de huidige prijzen kost de JBL Charge 2+ ongeveer 50 euro meer dan de gewone Charge 2. Het is dan wel de vraag of deze Splashproof functie zoveel geld waard is.
Qua afmetingen in de speaker in alle opzichten wat gegroeid. Toch voelt de speaker compact aan en is hij makkelijk mee te nemen. Een nadeel hierbij is wel dat het horizontale vlak waar de speaker op rust een stuk smaller is dan bij de originele Charge. Hierdoor is de kans groot dat de speaker omvalt als je hem even wilt verplaatsen. Dit is geen groot minpunt, maar kan op de duur wel gaan irriteren. Een heel klein beetje schuiven zorgt er te vaak voor dat de speaker omvalt. Daarnaast is het erg jammer dat de speaker geen hoesje meer heeft. Bij de originele Charge zat een beschermhoes. Juist omdat je een speaker van dit formaat veel mee neemt naar festivals of op vakantie is een hoesje ideaal.